Przetwory: ogórki z chili
Jeszcze ostatnie ogórki - dostałam ich całkiem sporo. Zrobiłam więc pikantną sałatkę z chili, choć muszę się przyznać że pewnie nie zrobiłabym jej, gdybym nie spróbowała u Mamy. Ale spróbowałam i wiem, że ogóreczki w ten sposób przygotowane są pyszne. Pikantne, dość słodkie - co o dziwo wcale nie przeszkadza!
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1 łyżka soli
po 2-3 ząbki czosnku na słoik
Zalewa:
0,5 l. octu 10%
1 kg cukru
8 łyżek oleju
2 łyżki chili w proszku
Przygotowanie:
Umyte i obrane ogórki kroję w słupki (z dużych wycinam gniazda nasienne), przekładam do miski, posypuję solą, mieszam i odstawiam na 2 godziny. Odlewam płyn, a ogórki układam w słoikach, do każdego słoika dokładam czosnek. Ocet podgrzewam z cukrem, dodaję chili i na końcu olej, gdy się zagotują odstawiam na chwilę. Gorącą zalewą wypełniam słoiki z ogórkami, mocno je zakręcam i pasteryzuję 2-3 minuty od zagotowania.
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1 łyżka soli
po 2-3 ząbki czosnku na słoik
Zalewa:
0,5 l. octu 10%
1 kg cukru
8 łyżek oleju
2 łyżki chili w proszku
Przygotowanie:
Umyte i obrane ogórki kroję w słupki (z dużych wycinam gniazda nasienne), przekładam do miski, posypuję solą, mieszam i odstawiam na 2 godziny. Odlewam płyn, a ogórki układam w słoikach, do każdego słoika dokładam czosnek. Ocet podgrzewam z cukrem, dodaję chili i na końcu olej, gdy się zagotują odstawiam na chwilę. Gorącą zalewą wypełniam słoiki z ogórkami, mocno je zakręcam i pasteryzuję 2-3 minuty od zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz