Surówka z pora z karmelizowaną czerwoną cebulą i jabłkiem
W tej surówce ostrość pora łagodzi słodka cebulka, i jeszcze dodatkowo starte jabłko.Mnie bardzo posmakowała, ciekawa jestem czy Wam spodoba się takie połączenie ?
Składniki:
1 średni por (jasna część)
1 średnia czerwona cebula
1 małe jabłko
sól, pieprz
duża szczypta ciemnego cukru
sok z cytryny
posiekana natka pietruszki
odrobina oleju
Przygotowanie:
Obraną cebulę siekam w cienkie piórka lub plasterki, przekładam na patelnię z olejem, lekko solę i podsmażam do zeszklenia. Wtedy dodaję dużą szczyptę cukru i na małym ogniu smażę ją ok. 15 minut, aż zbrązowieje. W międzyczasie siekam pora w drobne plasterki, przekładam do miski, lekko solę i duszę łyżką, by puścił sok. Dodaję starte na grubej tarce jabłko (ze skórką), dodaję ciepłą cebulę. Mieszam, doprawiam solą, pieprzem, olejem i sokiem z cytryny. Dodaję posiekaną pietruszkę.
Przepis autorski.
Składniki:
1 średni por (jasna część)
1 średnia czerwona cebula
1 małe jabłko
sól, pieprz
duża szczypta ciemnego cukru
sok z cytryny
posiekana natka pietruszki
odrobina oleju
Przygotowanie:
Obraną cebulę siekam w cienkie piórka lub plasterki, przekładam na patelnię z olejem, lekko solę i podsmażam do zeszklenia. Wtedy dodaję dużą szczyptę cukru i na małym ogniu smażę ją ok. 15 minut, aż zbrązowieje. W międzyczasie siekam pora w drobne plasterki, przekładam do miski, lekko solę i duszę łyżką, by puścił sok. Dodaję starte na grubej tarce jabłko (ze skórką), dodaję ciepłą cebulę. Mieszam, doprawiam solą, pieprzem, olejem i sokiem z cytryny. Dodaję posiekaną pietruszkę.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz