Bitki wieprzowe w sosie
Bitki wieprzowe w sosie to klasyczny smak. Mięso jest miękkie i kruche, sos aromatyczny, lekko zagęszczony. Czysty, naturalny i pyszny smak.
Nie zagęszczam go po ugotowaniu, wystarczy mąka której używam do przygotowania mięsa.
Bitki z szynki to tradycyjny, domowy obiad.
Zobacz, jak go przygotować.
Składniki :
800 g. mięsa z szynki wieprzowej
1 cebula
2 niewielkie marchewki
1 ząbek czosnku
1-2 gałązki lubczyku (mam zamrożone, gotowe pęki do zup i sosów) - można pominąć
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
600 ml. wody
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Do garnka wlewam wodę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pokrojoną w półplasterki marchew, zagotowuję wszystko, potem zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem.
Umyte i osuszone mięso z szynki kroję na plastry grubości ok. 1 cm i leciutko je rozbijam, doprawiam lekko solą i pieprzem. Każdy kawałek lekko oprószam mąką (lub panieruję, jak na zdjęciu) i smażę partiami na niewielkiej ilości oleju do mocnego zrumienienia (olej musi być gorący, nie dokładam zbyt wielu kawałków naraz, by temperatura smażenia nie spadła. Mięso ma się szybko obsmażyć, a nie dusić). Rumiane mięso przekładam do garnka z wodą, marchewką i przyprawami. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażam chwilkę cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję do mięsa i duszę wszystko do miękkości (ok. 40 minut). Przed końcem duszenia dodaję pęk liści lubczyku (wyjmuję go przed podaniem), posiekany czosnek, doprawiam solą i pierzem. Podaję z kaszą lub gotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz