Kotlety gospodarskie
U dobrego gospodarza nic się nie marnuje :) Moje kotlety gospodarskie to idealny sposób na łatwy, tani i pyszny obiadek - wykorzystasz do niego ugotowane ziemniaki, które być może zostały Ci z poprzedniego dnia, resztki wędlin i przywiędłą natkę pietruszki lub koperku.
Efekt jest pyszny i bardzo te kotlety polecam!
Składniki (2-3 porcje):
500 g ugotowanych ziemniaków
1 niewielka cebula
kawałek czerwonej papryki
ok. 100 g wędzonej kiełbasy (możesz użyć boczek albo szynkę)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
1 jajko
przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany
100 g mąki pszennej
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuszczam przez praskę.
Do ziemniaków dodaję bardzo drobno pokrojone: cebulę i kiełbasę.
Dodaję posiekaną natkę pietruszki albo koperku, dosypuję przyprawy do smaku, dokładnie mieszam. Masa powinna być wyraziście doprawiona.
Dodaję jajko i drobno pokrojoną paprykę, jeszcze raz mieszam, a na końcu dodaję mąkę i mieszam tylko do połączenia.
Zbyt długie mieszanie ciasta z mąką spowoduje, że zacznie się ono robić rzadkie i klejące.
Z ciasta robię spore kulki - wielkości mandarynki, po czym je lekko spłaszczam.
Każdą obtaczam w bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety smażę na rumiano z obu stron na średnim ogniu.
Podaję gorące, posypane posiekanymi ziołami.
Można je podać z ulubionym sosem, np. pieczarkowym albo serowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz