Szukaj na blogu

Kotlety gospodarskie

U dobrego gospodarza nic się nie marnuje :) Moje kotlety gospodarskie to idealny sposób na łatwy, tani i pyszny obiadek - wykorzystasz do niego ugotowane ziemniaki, które być może zostały Ci z poprzedniego dnia, resztki wędlin i przywiędłą natkę pietruszki lub koperku. 

Efekt jest pyszny i bardzo te kotlety polecam!





Składniki (2-3 porcje):

500 g ugotowanych ziemniaków

1 niewielka cebula

kawałek czerwonej papryki

ok. 100 g wędzonej kiełbasy (możesz użyć boczek albo szynkę)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku 

1 jajko

przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany

100 g mąki pszennej

Dodatkowo:

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuszczam przez praskę.

Do ziemniaków dodaję bardzo drobno pokrojone: cebulę i kiełbasę.

Dodaję posiekaną natkę pietruszki albo koperku, dosypuję przyprawy do smaku, dokładnie mieszam. Masa powinna być wyraziście doprawiona.

Dodaję jajko i drobno pokrojoną paprykę, jeszcze raz mieszam, a na końcu dodaję mąkę i mieszam tylko do połączenia.

Zbyt długie mieszanie ciasta z mąką spowoduje, że zacznie się ono robić rzadkie i klejące.

Z ciasta robię spore kulki - wielkości mandarynki, po czym je lekko spłaszczam.

Każdą obtaczam w bułce tartej. 

Tak przygotowane kotlety smażę na rumiano z obu stron na średnim ogniu.

Podaję gorące, posypane posiekanymi ziołami.

Można je podać z ulubionym sosem, np. pieczarkowym albo serowym.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger