Szukaj na blogu

Zapiekanka ziemniaczana z chorizo i serem Gruyere

  Dziś na obiad była zapiekanka z kiełbasą chorizo i łagodnym w smaku serem Gruyere, ze słodką śmietanką i odrobiną pikanterii, bo oprószona chili. Nic skomplikowanego, ale to pyszne danie; trzeba poczekać tylko, żeby ziemniaki się dobrze upiekły, bo mają być mięciutkie i aksamitne.



Składniki:
1 kg ziemniaków
ok. 100 g. kiełbasy chorizo (ewentualnie salami)
100 g. tartego sera Gruyere
200 g. słodkiej śmietanki 30%
Przyprawy:
0,5 łyżeczki rozmarynu
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki suszonej pietruszki (natki)
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
chili w płatkach do posypania
Przygotowanie:
 Kiełbasę kroję w cienkie plasterki, obieram ziemniaki i również kroję je jak najcieniej. Przekładam je do miski, dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Na dno formy do zapiekania wlewam olej, wykładam plasterki ziemniaków i kiełbasy, posypuję je serem, a na wszystko wlewam śmietankę. Całość oprószam chili, szczelnie przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzam, czy ziemniaki są miękkie, ewentualnie zostawiam w piekarniku na jeszcze 10-15 minut. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.


                   


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger