Kopytka pomidorowe z czosnkiem
Dziś na obiad to co bardzo lubię od najmłodszych lat, czyli kopytka, tylko że w pięknym kolorze - dodałam do ciasta koncentrat pomidorowy. Smaku dodał im również czosnek.
Składniki:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
3 pełne łyżki maki pszennej
Dodatkowo:
mąka do podsypywania
sól do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki duszę widelcem lub przepuszczam przez maszynkę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przecier pomidorowy.
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
3 pełne łyżki maki pszennej
Dodatkowo:
mąka do podsypywania
sól do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki duszę widelcem lub przepuszczam przez maszynkę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przecier pomidorowy.
Mieszam łyżką - tyle tylko, żeby składniki się połączyły, po czym stopniowo dosypuję mąkę i zagniatam ciasto.
Krótko je wyrabiam, po czym dzielę na 4 części, a każdej formuję wałek o średnicy ok. 3-4 cm.
Ostrym nożem kroję ukośne kluseczki.
W dużym i szerokim garnku zagotowuję wodę z solą, wrzucam kopytka na wrzątek i gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podaję z przyrumienioną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz