Smażone kulki ziemniaczane z porem i ziołami
Kulki ziemniaczane to niewątpliwie ciekawy dodatek do obiadu :) Wydaje się, że są skomplikowane do przygotowania, ale to nieprawda, wcale nie są trudne!
Polecam też mój przepis na pikantne kulki ziemniaczane KLIK
Składniki (20 kulek):
500 g świeżo ugotowanych ziemniaków
80 g pora (biała część)
2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
40 g cebuli
1 jajko
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Świeżo ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę lub dokładnie duszę widelcem.
Podsmażam na niewielkiej ilości oleju drobno pokrojone: cebulę i pora - do zeszklenia.
Podsmażone dodaję do ziemniaków razem z posiekanymi ziołami, dokładnie mieszam.
Dodaję jajko, mieszam.
Dodaję obie mąki i mieszam do połączenia.
Doprawiam masę solą i pieprzem.
Formuję 20 kulek, każdą lekko panieruję w bułce tartej.
Smażę w mocno rozgrzanym oleju (ilość do głębokiego smażenia, kulki powinny być w nim całe zanurzone) - na mocno złoty kolor.
Po usmażeniu wyjmuję kulki z oleju i na chwilę przekładam na talerz wyłożony
papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz