Szukaj na blogu

Smażone kulki ziemniaczane z porem i ziołami

Kulki ziemniaczane to niewątpliwie ciekawy dodatek do obiadu :) Wydaje się, że są skomplikowane do przygotowania, ale to nieprawda, wcale nie są trudne! 

Polecam też mój przepis na pikantne kulki ziemniaczane KLIK



Składniki (20 kulek):

500 g świeżo ugotowanych ziemniaków

80 g pora (biała część)

2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)

40 g cebuli

1 jajko

30 g mąki ziemniaczanej 

30 g mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

olej do głębokiego smażenia

bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

Świeżo ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę lub dokładnie duszę widelcem.

Podsmażam na niewielkiej ilości oleju drobno pokrojone: cebulę i pora - do zeszklenia.

Podsmażone dodaję do ziemniaków razem z posiekanymi ziołami, dokładnie mieszam.

Dodaję jajko, mieszam.

Dodaję obie mąki i mieszam do połączenia.

Doprawiam masę solą i pieprzem.

Formuję 20 kulek, każdą lekko panieruję w bułce tartej.

Smażę w mocno rozgrzanym oleju (ilość do głębokiego smażenia, kulki powinny być w nim całe zanurzone) - na mocno złoty kolor.

Po usmażeniu wyjmuję kulki z oleju i na chwilę przekładam na talerz wyłożony

papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger