Smażone jabłka (do mięs)
Od kilku dni dojrzewał mi w głowie pomysł na takie jabłka, które wzbogacą smak pieczeni czy wędlin. Z dodatkiem majeranku i czosnku, lekko podsmażone na smalcu, doprawione pieprzem i solą - są pyszne! Smak można jeszcze dodatkowo zaostrzyć odrobiną chrzanu.
Składniki na 2 małe słoiczki:
5-6 średniej wielkości jabłek, twardych i słodkich
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 płaska łyżka smalcu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jabłka dokładnie myję, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, po czym ścieram je ze skórką na grubej tarce. W rondelku rozgrzewam smalec, przekładam jabłka, leciutko je solę i mieszając smażę je 5 minut. Następnie dodaję majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażę jeszcze kilka minut- powinny być suche i bez soku. Przekładam je do słoiczków, zakręcam, pasteryzuję kilka minut.
Przepis autorski.
Składniki na 2 małe słoiczki:
5-6 średniej wielkości jabłek, twardych i słodkich
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 płaska łyżka smalcu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jabłka dokładnie myję, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, po czym ścieram je ze skórką na grubej tarce. W rondelku rozgrzewam smalec, przekładam jabłka, leciutko je solę i mieszając smażę je 5 minut. Następnie dodaję majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażę jeszcze kilka minut- powinny być suche i bez soku. Przekładam je do słoiczków, zakręcam, pasteryzuję kilka minut.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz