Mięsno-warzywny tort naleśnikowy
Danie dość pracochłonne, bo i naleśniki trzeba usmażyć, i farsz przygotować, poskładać to w całość i jeszcze zapiec. Jednak namawiam Was do takiego obiadu, bo to po prostu pyszna rzecz :) Jako dodatek do każdej porcji tortu podałam Grillowy rarytas firmy Eterno, czyli wspaniale dobrane smakowo owoce i warzywa, między innymi kapary, oliwki, papryka i morele. Wyrazisty w smaku, przyjemnie pikantny, będzie idealny do pieczonych i oczywiście grillowanych mięs. To coś, co mogłabym sporządzić we własnej kuchni, bo lubię takie smaki.
Serdecznie polecam wszystkie produkty firmy Eterno, cenię je właśnie za tę "domowość", czuje się w nich serce wkładane do każdego słoiczka :)
Kochani, polecam Wam również tort z pieczarkami, serem, brokułami i beszamelem
Składniki:
ciasto (na ok. 15 naleśników, wykorzystałam połowę):
1 szklanka mąki żytniej T 997
1 szklanka mąki pszennej T 450
2 jajka
2 łyżki oleju + odrobinę do pierwszego naleśnika
duża szczypta soli
2,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
Farsz:
500 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 por (jasna część)
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
150 g. tartego żółtego sera (u mnie gouda)
1-2 pomidory
odrobina oleju do natłuszczenia formy
polecam jako dodatek Grillowy rarytas firmy Eterno
Przygotowanie:
Miksuję składniki ciasta i odstawiam je na 10 minut, po czym smażę naleśniki (moje smażyłam na małej patelni). Na 2 łyżkach oleju podsmażam posiekaną drobno cebulę , po czym dodaję mięso, lekko wszystko solę i smażę, rozdrabniając, aż zniknie różowy kolor surowego mięsa. Przekładam zawartość patelni do miski, a na niej rozgrzewam masło i dodaję posiekanego pora. Lekko go solę i oprószam pierzem i duszę pod pokrywką do zeszklenia. Do podduszonego pora dodaję z powrotem mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę chwilę razem, po czym dolewam przecier, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Układam tort na dnie natłuszczonej formy (wykorzystałam tortownicę): na każdy naleśnik sypię odrobinę sera, na niego warstwę mięsa, znów odrobinę sera i kolejny naleśnik. Wykorzystałam 8 naleśników. Ostatni obficie posypuję serem, na nim układam plastry pomidora oprószone pieprzem i jeszcze raz posypuję serem. formę przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 35 minut, po czym odkrywam ją i pozwalam, by powierzchnia się lekko zarumieniła. Podaję na gorąco, z porcją pyszności od Eterno.
Przepis autorski.
Serdecznie polecam wszystkie produkty firmy Eterno, cenię je właśnie za tę "domowość", czuje się w nich serce wkładane do każdego słoiczka :)
Kochani, polecam Wam również tort z pieczarkami, serem, brokułami i beszamelem
Składniki:
ciasto (na ok. 15 naleśników, wykorzystałam połowę):
1 szklanka mąki żytniej T 997
1 szklanka mąki pszennej T 450
2 jajka
2 łyżki oleju + odrobinę do pierwszego naleśnika
duża szczypta soli
2,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
Farsz:
500 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 por (jasna część)
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
150 g. tartego żółtego sera (u mnie gouda)
1-2 pomidory
odrobina oleju do natłuszczenia formy
polecam jako dodatek Grillowy rarytas firmy Eterno
Przygotowanie:
Miksuję składniki ciasta i odstawiam je na 10 minut, po czym smażę naleśniki (moje smażyłam na małej patelni). Na 2 łyżkach oleju podsmażam posiekaną drobno cebulę , po czym dodaję mięso, lekko wszystko solę i smażę, rozdrabniając, aż zniknie różowy kolor surowego mięsa. Przekładam zawartość patelni do miski, a na niej rozgrzewam masło i dodaję posiekanego pora. Lekko go solę i oprószam pierzem i duszę pod pokrywką do zeszklenia. Do podduszonego pora dodaję z powrotem mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę chwilę razem, po czym dolewam przecier, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Układam tort na dnie natłuszczonej formy (wykorzystałam tortownicę): na każdy naleśnik sypię odrobinę sera, na niego warstwę mięsa, znów odrobinę sera i kolejny naleśnik. Wykorzystałam 8 naleśników. Ostatni obficie posypuję serem, na nim układam plastry pomidora oprószone pieprzem i jeszcze raz posypuję serem. formę przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 35 minut, po czym odkrywam ją i pozwalam, by powierzchnia się lekko zarumieniła. Podaję na gorąco, z porcją pyszności od Eterno.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz