Potrawka z kurczakiem
Po powrocie z urlopu jakoś nie chciało nam się gotować obiadu, a poza tym trzeba było wykorzystać warzywa, jakie nam zostały. Pomimo, że rzadko zestawia się zielony ogórek z kalafiorem, potrawka jaka mi wyszła była bardzo smaczna, czego potwierdzeniem było podsumowanie, że mogłaby być serwowana częściej ;) Wykorzystałam również mięso z rosołu, dzięki czemu była bardziej sycąca i pożywna.
Składniki:
1 niewielki kalafior
2 małe cukinie
3-4 zielone ogórki
3-4 ząbki czosnku
ugotowane mięso z kurczaka,np. z rosołu
olej do smażenia
2-3 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję. Kalafiora dzielę na małe różyczki, łodygi tnę na kawałki. Z ogórków odcinam części z nasionami, a resztę siekam w plasterki (ze skórką). Cukinie siekam w kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, wrzucam rozdrobnionego kalafiora, lekko go solę i pod przykryciem, na niewielkim ogniu - mieszając - smażę aż będzie prawie miękki i podrumieniony. Wtedy dodaję ogórka i cukinię, a także posiekane na kawałki mięso z kurczaka. Całość doprawiam solą i pieprzem i smażę dalej, aż ogórek i cukinia się zeszklą. Dodaję masło i posiekany w cienkie plasterki czosnek, duszę wszystko jeszcze 5-6 minut. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.
Przepis autorski.
Składniki:
1 niewielki kalafior
2 małe cukinie
3-4 zielone ogórki
3-4 ząbki czosnku
ugotowane mięso z kurczaka,np. z rosołu
olej do smażenia
2-3 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję. Kalafiora dzielę na małe różyczki, łodygi tnę na kawałki. Z ogórków odcinam części z nasionami, a resztę siekam w plasterki (ze skórką). Cukinie siekam w kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, wrzucam rozdrobnionego kalafiora, lekko go solę i pod przykryciem, na niewielkim ogniu - mieszając - smażę aż będzie prawie miękki i podrumieniony. Wtedy dodaję ogórka i cukinię, a także posiekane na kawałki mięso z kurczaka. Całość doprawiam solą i pieprzem i smażę dalej, aż ogórek i cukinia się zeszklą. Dodaję masło i posiekany w cienkie plasterki czosnek, duszę wszystko jeszcze 5-6 minut. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz