Szukaj na blogu

Roladki z kurczaka duszone z ziołami, porem i winem

 Chciałam dziś ulżyć Mamie, bo ciągle jeszcze trochę urlopujemy i korzystamy z gościny, więc zrobiłam obiad na jutro. Czysta improwizacja, po prostu w sklepie najlepiej wyglądały filety z kurczaka :) Roladki wyszły bardzo zacne w smaku; sos aksamitny, lekko winny, pikantny za sprawą musztardy, czosnku i odrobiny miodu. Zjemy je jutro z ryżem ugotowanym na sypko.


   

Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
ok. 5 -6 cm dobrej jakości kiełbasy (wiejska, myśliwska itd)
2 małe cebule
1 mały por
3 ząbki czosnku
ok. 0,5 szklanki białego wina (półsłodkiego)
0,5 łyżeczki miodu
2 łyżki delikatnej musztardy (jedna do sosu, druga do posmarowania mięsa)
sól, pieprz, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Zioła
świeży tymianek
liście selera
natka pietruszki
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
ok. 0,5 kostki masła
Przygotowanie:
Z umytego i osuszonego mięsa wykrajam równe plastry, jak największe- by dały się ładnie rozbić. Siekam pietruszkę i liście selera (w równych proporcjach). Przygotowane (rozbite) plastry oprószam solą i pieprzem, smaruję z jednej strony musztardą, posypuję mieszanką posiekanych ziół, na nie wykładam po porcji cebuli (z 1 cebuli pokrojonej w piórka) i kiełbasy (w słupki). Zwijam roladki, spinam je wykałaczką. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i podsmażam lekko rolady, po czym oprószam je papryką, dodaję połowę masła, dokładam kilka gałązek tymianku, dorzucam pokrojoną w kostkę pozostałą cebulę, posiekany czosnek i pora. Duszę wszystko pod przykryciem kilka minut, po czym dokładam resztę musztardy, mieszam, dolewam pół szklanki wody i duszę na wolnym ogniu ok. 20 minut (dalej pod przykryciem). Dodaję miód, wino, doprawiam sos solą i pieprzem, dokładam pozostałe masło, duszę jeszcze kilka minut już bez pokrywki. Podaję z ryżem.
Przepis autorski.


                    


                    

                    

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger