Szukaj na blogu

Kremowa zupa z białych warzyw z czosnkiem niedźwiedzim

 Znowu zachciało mi się zupy, a miałam na oku zamrożony czosnek niedźwiedzi, i postanowiłam go wykorzystać. Dodałam go do gładkiej, zmiksowanej zupy z białych warzyw, gotowanej na wędzonce. 




Składniki:
3 pietruszki
kawałek selera
5-6 ziemniaków
3 ząbki czosnku
duża garść świeżego lub mrożonego czosnku niedźwiedziego
posiekany koperek
śmietana 18%
1,5 l. wody
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
kawałek wędzonego boczku (lub wędzone żeberko)
szczypta suszonego lubczyku do smaku (jeśli macie świeży, podgotujcie go pod koniec w zupie)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zalewam boczek wodą, dodaję ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojone na kawałki (wcześniej umyte i obrane) ziemniaki, pietruszkę i selera. Gotuję do miękkości boczku, po czym wyjmuję mięso, ziele angielskie i liście laurowe, a zawartość garnka blenduję.  Do zmiksowanej zupy dodaję pokrojony w paseczki czosnek niedźwiedzi, oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiam zupę lubczykiem, solą i pieprzem, chwilę wszystko razem gotuję. Zupę podaję z kleksem śmietany, posypaną koperkiem, ewentualnie z pokrojonym na kawałki ugotowanym boczkiem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger