Surówka z selerem naciowym, ogórkiem i grejpfrutem
Lekka i bardzo świeża w smaku surówka z sałatą lodową, liśćmi selera naciowego, soczystym zielonym ogórkiem oraz grejpfrutem jest idealna do smażonych i grillowanych mięs.
Składniki:
pół główki sałaty lodowej
5-6 zielonych liści selera naciowego
pół czerwonego grejpfruta
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1 średniej wielkości zielony ogórek
pół żółtej papryki
Sos:
0,5 płaskiej łyżeczki drobnej soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 spory ząbek czosnku
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
4-5 łyżek oleju słonecznikowego
szczypta mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Obieram ogórka; paprykę i ogórka kroję w drobną kostkę, siekam też drobno liście selera i sałatę, podobnie jak obranego ze skórki i z białych części grejpfruta. Wszystko przekładam do miski, dorzucam jeszcze posiekany szczypiorek i dymkę.
Sos: cukier i sól rozpuszczam w wodzie i soku z cytryny, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszam, dodaję pieprz i na końcu olej - mieszam do połączenia. Sosem polewam surówkę, dokładnie mieszam i odstawiam na 5 minut, by składniki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz