Szukaj na blogu

Pieczarki z patelni z papryką i czosnkiem

 Bardzo lubię pieczarki, odkąd dawno dawno temu zajadałam się bułką z farszem pieczarkowym na dworcu w Bielsko-Białej. Podduszone na patelni są świetnym dodatkiem do obiadu. Bardzo smakują mi w dzisiejszej wersji - ze sporą ilością czosnku i słodką czerwoną papryką. 




Składniki:
0,5 kg pieczarek
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 pełna łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pieczarki kroję na dość grube plasterki (lub inne kawałki, ważne żeby nie były zbyt małe). Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pieczarki, lekko je solę i smażę do momentu, aż odparują prawie całą wodę. Wtedy dodaję masło i dorzucam pokrojone  w kostkę cebule. Przykrywam patelnię i smażę razem aż cebula zmięknie i się zeszkli. Dodaję posiekany w płatki czosnek, krótko smażę (bez pokrywki), dodaję paprykę. Doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażę pod pokrywką. Podaję gorące, posypane natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger