Kurczak w marynacie musztardowej (pieczony)
Kurczak jest przepyszny, mięso pozostaje bardzo soczyste, lekko pikantne i wyraziste. A w cebulce, z którą się piekł można się zakochać 😃
Składniki:
ok. 1 kg pałek z kurczaka
2,3 duże cebule
Marynata:
1 czubata łyżka musztardy sarepskiej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
4-5 łyżek oleju słonecznikowego (na dno naczynia)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie, by utworzyły pastę i nacieram nią każdy kawałek kurczaka. Odkładam na godzinę do lodówki. Na dno naczynia wlewam olej, układam pokrojone w grube piórka cebule, lekko oprószam je solą, po czym wykładam zamarynowane mięso. Naczynie szczelnie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra- dół, środkowy poziom piekarnika bez termoobiegu) na godzinę. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, polecam kurczaka płynem spod pieczenia, i piekę mięso jeszcze 10-15 minut, by się zarumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz