Zapiekanka z ziemniakami, szpinakiem i mozzarellą
Obiad powstał praktycznie z niczego, a smakował, i to bardzo 💗 Tę zapiekankę możesz również wzbogacić, np. wędzonym boczkiem lub suszonymi pomidorami.
Składniki na 2 - 3 porcje (u mnie dwie foremki):
400 g. mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
5-6 ziemniaków, obranych
1 łyżeczka masła
1 łyżka gęstej śmietany (użyłam 18%)
2 ząbki czosnku
2 garście tartej mozzarelli
1 mozzarella w kulce
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki kroję na ósemki i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam.
Szpinak (zamrożony) przekładam na patelnię i podgrzewam, aż będzie rozmrożony i do odparowania wody.
Następnie dodaję łyżeczkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę przez chwilę.
Dodaję śmietanę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Zdejmuję szpinak z ognia, dodaję tarty ser i ziemniaki, ponownie mieszam.
Foremki smaruję masłem, oprószam bułką tartą i przekładam do nich masę ziemniaczano-szpinakową, wygładzam ją i na górze układam plastry mozzarelli.
Foremki piekę przez ok. 25 minut w 180 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz