Szukaj na blogu

Zapiekanka z ziemniakami, szpinakiem i mozzarellą

Obiad powstał praktycznie z niczego, a smakował, i to bardzo 💗 Tę zapiekankę możesz również wzbogacić, np. wędzonym boczkiem lub suszonymi pomidorami.



Składniki na 2 - 3 porcje (u mnie dwie foremki):

400 g. mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
5-6 ziemniaków, obranych
1 łyżeczka masła
1 łyżka gęstej śmietany (użyłam 18%)
2 ząbki czosnku
2 garście tartej mozzarelli
1 mozzarella w kulce
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki kroję na ósemki i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam. 
Szpinak (zamrożony) przekładam na patelnię i podgrzewam, aż będzie rozmrożony i do odparowania wody. 
Następnie dodaję łyżeczkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę przez chwilę. 
Dodaję śmietanę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Zdejmuję szpinak z ognia, dodaję tarty ser i ziemniaki, ponownie mieszam. 
Foremki smaruję masłem, oprószam bułką tartą i przekładam do nich masę ziemniaczano-szpinakową, wygładzam ją i na górze układam plastry mozzarelli. 
Foremki piekę przez ok. 25 minut w 180 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). 
Ser powinien się zarumienić. 

                               




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger