Skrzydełka w marynacie z majonezem (pieczone razem z ziemniakami)
Łatwe danie, przygotowywane na jednej blaszce z ziemniakami, nie wymaga wiele wysiłku. Skrzydełka zamarynowałam dwie godziny przed pieczeniem i to wystarczyło, by były pyszne, bardzo soczyste i idealnie przyprawione.
1 kg skrzydełek z kurczaka
marynata:
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka curry
czarny mielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
ziemniaki, ulubione zioła, sól
kilka łyżek oleju słonecznikowego na dno naczynia do pieczenia
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na dwie części, odrzucając końcówki, jak na zdjęciu poniżej. Przekładam je do miski.
W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszam majonez z przyprawami i powstałą pastą nacieram każdy kawałek mięsa.
Natarte skrzydełka odkładam pod przykryciem na godzinę, dwie do lodówki.
Blachę polewam olejem, pośrodku układam pokrojone w łódki, przyprawione ziołami i solą ziemniaki, a po bokach kawałki skrzydełek.
Blachę polewam olejem, pośrodku układam pokrojone w łódki, przyprawione ziołami i solą ziemniaki, a po bokach kawałki skrzydełek.
Całość dokładnie przykrywam i piekę w temperaturze 210 stopni C. przez ok. godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz