Szukaj na blogu

Szpinak duszony z czosnkiem, cebulką i śmietaną

Przygotowanie szpinaku jest łatwe i szybkie - dziś pokażę Wam sposób na szpinak mrożony. Jest bardzo smaczny, kremowy, z mocnym akcentem czosnku.




Składniki:
450 g. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka masła
1 łyżeczka gęstej śmietany 18%
szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Szpinak wyjmuję z opakowania i przekładam na suchą, głęboką patelnię. Przykrywam patelnię i podgrzewam, aż cały szpinak się rozmrozi; wtedy zdejmuję pokrywkę i na małym ogniu odparowuję wodę która zebrała się na patelni. Gdy masa szpinakowa jest już prawie sucha, zgarniam ją na jedną połowę patelni, a na drugiej rozpuszczam masło i wrzucam drobniutko pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszając smażę je przez kilka minut, do zeszklenia. Mieszam cebulę ze szpinakiem , dodaję też śmietanę. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Podaję na gorąco.


                             



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger