Szukaj na blogu

Filet z kurczaka w cieście koperkowym

Czasu nie mam ostatnio praktycznie wcale, więc nasze posiłki są maksymalnie ekspresowe w przygotowaniu, tak jak dzisiejszy kurczak w cieście. Można go zjeść np. z sałatą ze śmietaną, albo jak się ma chwilkę ugotować do tego kilka ziemniaczków i obiad będzie smakował doskonale. 




Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
olej słonecznikowy do smażenia
Ciasto:
3 duże jajka
2 łyżeczki posiekanego koperku
3 pełne łyżki mąki pszennej
duża szczypta soli
Przygotowanie:
Filety oczyszczam z białych błonek, po czym kroję wzdłuż na  pół, i dodatkowo na mniejsze części. Każdy kawałek mięsa lekko rozbijam między dwoma kawałkami folii spożywczej, po czym oprószam je solą, pieprzem i mąką. Z jajek, mąki, koperku i szczypty soli mieszam widelcem gęste, klejące się ciasto; każdy kawałek mięsa w nim zanurzam i od razu układam na rozgrzanym oleju. Smażę z obu stron na złoto (po ok. 2,3 minuty).

                             


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger