Filet z kurczaka w cieście koperkowym
Czasu nie mam ostatnio praktycznie wcale, więc nasze posiłki są maksymalnie ekspresowe w przygotowaniu, tak jak dzisiejszy kurczak w cieście. Można go zjeść np. z sałatą ze śmietaną, albo jak się ma chwilkę ugotować do tego kilka ziemniaczków i obiad będzie smakował doskonale.
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
olej słonecznikowy do smażenia
Ciasto:
3 duże jajka
2 łyżeczki posiekanego koperku
3 pełne łyżki mąki pszennej
duża szczypta soli
Przygotowanie:
Filety oczyszczam z białych błonek, po czym kroję wzdłuż na pół, i dodatkowo na mniejsze części. Każdy kawałek mięsa lekko rozbijam między dwoma kawałkami folii spożywczej, po czym oprószam je solą, pieprzem i mąką. Z jajek, mąki, koperku i szczypty soli mieszam widelcem gęste, klejące się ciasto; każdy kawałek mięsa w nim zanurzam i od razu układam na rozgrzanym oleju. Smażę z obu stron na złoto (po ok. 2,3 minuty).
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
olej słonecznikowy do smażenia
Ciasto:
3 duże jajka
2 łyżeczki posiekanego koperku
3 pełne łyżki mąki pszennej
duża szczypta soli
Przygotowanie:
Filety oczyszczam z białych błonek, po czym kroję wzdłuż na pół, i dodatkowo na mniejsze części. Każdy kawałek mięsa lekko rozbijam między dwoma kawałkami folii spożywczej, po czym oprószam je solą, pieprzem i mąką. Z jajek, mąki, koperku i szczypty soli mieszam widelcem gęste, klejące się ciasto; każdy kawałek mięsa w nim zanurzam i od razu układam na rozgrzanym oleju. Smażę z obu stron na złoto (po ok. 2,3 minuty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz