Warzywny bigos z kapusty pekińskiej
Co prawda dodałam do swojego "bigosu" odrobinę wędzonego boczku (trzeba go było zużyć), ale z powodzeniem można go pominąć i zapewniam, że smak potrawy pozostanie wyśmienity - bierze się z warzyw i ziół, lekko podsmażonych a potem razem duszonych. To szybkie i pyszne danie, bardzo wiosenne i świeże w smaku.
Składniki:
1 średniej wielkości kapusta pekińska
2-3 marchewki
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka masła
woda lub bulion do podlewania
można dodać: wędzony boczek lub wędliny
Przygotowanie:
Kroję w małe kawałki boczek i podsmażam go lekko na oleju, po czym dodaję pokrojone w drobne paseczki marchewki i cebulę (w kostkę). Smażę wszystko razem pod pokrywką do momentu, gdy cebula się zeszkli - wtedy dorzucam poszatkowaną kapustę pekińską. Smażę wszystko przez chwilę, podlewam lekko wodą lub bulionem, przykrywam i duszę kilka minut. Na koniec dodaję posiekane zioła i masło, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę duszę razem. Podaję na gorąco.
Składniki:
1 średniej wielkości kapusta pekińska
2-3 marchewki
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka masła
woda lub bulion do podlewania
można dodać: wędzony boczek lub wędliny
Przygotowanie:
Kroję w małe kawałki boczek i podsmażam go lekko na oleju, po czym dodaję pokrojone w drobne paseczki marchewki i cebulę (w kostkę). Smażę wszystko razem pod pokrywką do momentu, gdy cebula się zeszkli - wtedy dorzucam poszatkowaną kapustę pekińską. Smażę wszystko przez chwilę, podlewam lekko wodą lub bulionem, przykrywam i duszę kilka minut. Na koniec dodaję posiekane zioła i masło, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę duszę razem. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz