Szukaj na blogu

Polędwiczki z jabłkiem i cebulką

Polędwiczki przygotowałam w ok. 20 minut, i pisząc: przygotowałam - mam na myśli czas od wyjęcia składników do wyłożenia potrawy na talerz. Całkiem szybko, prawda? 😄 Przy czym bardzo mi ten obiadek smakował!  





Składniki na 2 osoby:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400-450 g)
2,3 szalotki
2,3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 duże jabłko
1 łyżka octu balsamico
sól, pieprz
suszony majeranek
Przygotowanie:
Z polędwicy ostrym nożem usuwam białą błonkę, po czym kroję mięso w kawałki grubości ok 1 cm, lekko je spłaszczam dłonią. 
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojone w plasterki szalotki, oprószam je solą i pod przykryciem smażę kilka minut, mieszając w międzyczasie. 
Cebula powinna się zeszklić i lekko zarumienić. 
Wtedy zsuwam ją na brzeg patelni, a na wolnym miejscu układam pokrojoną polędwiczkę, i już bez przykrycia, na dość dużym ogniu smażę 2 minuty. Następnie przekładam mięso na drugą stronę, robiąc jednocześnie miejsce dla jabłka pokrojonego w grube plastry (po 1 plastrze na osobę); jabłko oprószam majerankiem, solą i pieprzem - dodaję też masło i smażę wszystko kolejne 2 minuty. 
Na koniec odwracam jeszcze raz mięso, odwracam też plastry jabłka; jabłko i cebulkę lekko skrapiam balsamico. 
Całość delikatnie oprószam solą. Podaję gorące.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger