Młoda kapusta zasmażana z marchewką i pieczarkami
Nastał ten czas, gdy każde przejście w pobliżu straganu z warzywami powoduje, że oczy pożerają wszystkie nowalijki, i chciałoby się kupić wszystko! wszystko! To po-zimowe wygłodnienie jeszcze przez chwilę potrwa; jeszcze co najmniej kilka obiadów z młodą kapustką, marcheweczką, kalafiorkiem, koperkiem itd. trzeba zjeść, żeby nasycić łakomy organizm 😄
Pewnie nie tylko ja zajadam się teraz z wielką przyjemnością młodą kapustą?
Dziś kapusta w wersji - trochę zupy, trochę dodatku do drugiego dania, czyli jak kto woli; w każdym razie kapustka na gęsto, z marchewką, pieczarkami, cebulką, śmietanką i zieleniną. Pycha!
Składniki:
1 niewielka główka młodej kapusty
1 marchewka
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 pełna łyżeczka gęstej śmietany 18%
6-7 pieczarek
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
do wyboru: posiekany koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umytą kapustę szatkuję i przekładam do garnka, dolewam ok. 0,5 szklanki wody, lekko solę i pod przykryciem gotuję 5 minut.
Pewnie nie tylko ja zajadam się teraz z wielką przyjemnością młodą kapustą?
Dziś kapusta w wersji - trochę zupy, trochę dodatku do drugiego dania, czyli jak kto woli; w każdym razie kapustka na gęsto, z marchewką, pieczarkami, cebulką, śmietanką i zieleniną. Pycha!
Składniki:
1 niewielka główka młodej kapusty
1 marchewka
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 pełna łyżeczka gęstej śmietany 18%
6-7 pieczarek
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
do wyboru: posiekany koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umytą kapustę szatkuję i przekładam do garnka, dolewam ok. 0,5 szklanki wody, lekko solę i pod przykryciem gotuję 5 minut.
W tym czasie kroję cebulę w półplasterki, przekładam na patelnię z olejem i podsmażam do zeszklenia.
Marchew ścieram na grubej tarce, dodaję do podsmażonej cebuli, przykrywam patelnię i duszę razem kilka minut.
Gdy marchew zmięknie, przekładam zawartość patelni do kapusty.
Pieczarki kroję w plasterki, przekładam na patelnię, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło i smażę do odparowania wody, po czym oprószam je mąką, jeszcze chwilę smażę i przekładam do garnka.
Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz