Szukaj na blogu

Młoda kapusta zasmażana z marchewką i pieczarkami

Nastał ten czas, gdy każde przejście w pobliżu straganu z warzywami powoduje, że oczy pożerają wszystkie nowalijki, i chciałoby się kupić wszystko! wszystko! To po-zimowe wygłodnienie jeszcze przez chwilę potrwa; jeszcze co najmniej kilka obiadów z młodą kapustką, marcheweczką, kalafiorkiem, koperkiem itd. trzeba zjeść, żeby nasycić łakomy organizm 😄
Pewnie nie tylko ja zajadam się teraz z wielką przyjemnością młodą kapustą?
Dziś kapusta w wersji - trochę zupy, trochę dodatku do drugiego dania, czyli jak kto woli; w każdym razie kapustka na gęsto, z marchewką, pieczarkami, cebulką, śmietanką i zieleniną. Pycha!




Składniki:
1 niewielka główka młodej kapusty
1 marchewka
1 średniej wielkości cebula 
1 ząbek czosnku
1 pełna łyżeczka gęstej śmietany 18%
6-7 pieczarek
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
do wyboru: posiekany koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umytą kapustę szatkuję i przekładam do garnka, dolewam ok. 0,5 szklanki wody, lekko solę i pod przykryciem gotuję 5 minut. 
W tym czasie kroję cebulę w półplasterki, przekładam na patelnię z olejem i podsmażam do zeszklenia. 
Marchew ścieram na grubej tarce, dodaję do podsmażonej cebuli, przykrywam patelnię i duszę razem kilka minut. 
Gdy marchew zmięknie, przekładam zawartość patelni do kapusty. 
Pieczarki kroję w plasterki, przekładam na patelnię, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz  masło i smażę do odparowania wody, po czym oprószam je mąką, jeszcze chwilę smażę i przekładam do garnka. 
Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem. 
Na koniec dodaję łyżeczkę śmietany i ewentualnie posiekane zioła.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger