Szukaj na blogu

Karkówka w sosie z miodem i białym pieprzem

Pyszne, mięciutkie mięso w gęstym, słodko-pikantnym sosie z nutą miodu, goździków i białego pieprzu. 



Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
3,4 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka mąki pszennej 
1 pełna łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki miodu lub więcej do smaku
0,5 szklanki bulionu lub ewentualnie wody 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 pełna łyżka gęstej śmietany do zup i sosów
mielone goździki
biały mielony pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem, po czym każdy plaster oprószam solą, pieprzem i lekko mąką. Smażę mięso z obu stron na złoto na oleju (w kilku partiach, smażąc po 1-2 plastry), po czym zmniejszam ogień, przekładam całe mięso na patelnię, oprószam szczyptą mielonych goździków, dodaję majeranek i pokrojoną w grube piórka cebulę i przykrywam patelnię. Duszę wszystko ok. 10 minut, po czym dodaję posiekany czosnek, miód i duszę razem do miękkości mięsa, dolewając po trosze bulion/wodę w międzyczasie (u mnie ok. 35 minut). Śmietanę mieszam w kubeczku z koncentratem pomidorowym, przekładam na patelnię, mieszam wszystko. Podgrzewam razem na małym ogniu, mieszając - podlewam ewentualnie jeszcze odrobinę bulionem/wodą. Sos doprawiam do smaku solą, białym pieprzem i ewentualnie jeszcze miodem i szczyptą goździków.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger