Szukaj na blogu

Surówka z ogórkiem i brokułem

Lubię wykorzystywać warzywa na surowo, zwłaszcza te zielone; zwłaszcza w surówkach, które moim zdaniem są dopełnieniem pysznego obiadu. Dziś proponuję więc wspaniały dodatek w postaci surówki z zielonego ogórka, brokuła i jabłka, z sosem czosnkowym.

Surowy brokuł wykorzystałam również w tej pysznej surówce z marchewką.



Składniki:
pół niewielkiego brokuła 
1 długi zielony ogórek (lub 3-4 gruntowe)
pół jabłka
posiekany koperek
1 duży ząbek czosnku
200 g. jogurtu naturalnego
do smaku: szczypta cukru, sól, pieprz
Przygotowanie:
Z różyczek brokuła ścinam ostrym nożem same wierzchołki, jak na zdjęciu (pozostałości mogą posłużyć jako baza zupy jarzynowej).
Ogórka obieram, dzielę wzdłuż na 4 części i z każdej wycinam nasiona, by surówka nie była zbyt mokra. 
Obrane jabłko ścieram na grubej tarce, i tak przygotowane składniki przekładam do miski. 
W oddzielnej miseczce mieszam jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz cukier, sól i pieprz do smaku - by utworzyły razem wyrazisty sos. 
Sos łączę ze składnikami w misce, dodaję posiekany koperek, dokładnie wszystko mieszam. 
Surówkę podaję od razu po przygotowaniu.


                           


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger