Surówka z ogórkiem i brokułem
Lubię wykorzystywać warzywa na surowo, zwłaszcza te zielone; zwłaszcza w surówkach, które moim zdaniem są dopełnieniem pysznego obiadu. Dziś proponuję więc wspaniały dodatek w postaci surówki z zielonego ogórka, brokuła i jabłka, z sosem czosnkowym.
Surowy brokuł wykorzystałam również w tej pysznej surówce z marchewką.
Składniki:
pół niewielkiego brokuła
1 długi zielony ogórek (lub 3-4 gruntowe)
pół jabłka
posiekany koperek
1 duży ząbek czosnku
200 g. jogurtu naturalnego
do smaku: szczypta cukru, sól, pieprz
Przygotowanie:
Z różyczek brokuła ścinam ostrym nożem same wierzchołki, jak na zdjęciu (pozostałości mogą posłużyć jako baza zupy jarzynowej).
Surowy brokuł wykorzystałam również w tej pysznej surówce z marchewką.
pół niewielkiego brokuła
1 długi zielony ogórek (lub 3-4 gruntowe)
pół jabłka
posiekany koperek
1 duży ząbek czosnku
200 g. jogurtu naturalnego
do smaku: szczypta cukru, sól, pieprz
Przygotowanie:
Z różyczek brokuła ścinam ostrym nożem same wierzchołki, jak na zdjęciu (pozostałości mogą posłużyć jako baza zupy jarzynowej).
Ogórka obieram, dzielę wzdłuż na 4 części i z każdej wycinam nasiona, by surówka nie była zbyt mokra.
Obrane jabłko ścieram na grubej tarce, i tak przygotowane składniki przekładam do miski.
W oddzielnej miseczce mieszam jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz cukier, sól i pieprz do smaku - by utworzyły razem wyrazisty sos.
Sos łączę ze składnikami w misce, dodaję posiekany koperek, dokładnie wszystko mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz