Filety z indyka w białym sosie
Spotkałam się z opinią, że mięso z indyka ma charakterystyczny smak i dlatego nie wszyscy je lubią. Mnie nic w nim jednak nie przeszkadza, a nawet bardzo je lubię, zwłaszcza w postaci delikatnych sznycli. Dziś polecam pyszne indycze mięso w aksamitnym, śmietanowym sosie.
Składniki na 2 osoby:
400 g. filetów z piersi indyka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 pełna łyżka masła
3 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
1/3 szklanki bulionu lub wody
1 łyżka maki pszennej
świeży koperek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety pokrojone w plastry oprószam sola, pieprzem i mąką, po czym smażę na lekko złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju. Przekładam podsmażone mięso na jedną stronę patelni, a na drugą wrzucam pokrojoną w półplasterki cebulę, oraz dokładam masło. Przykrywam patelnię i smażę na niewielkim ogniu ok. 15 minut, w międzyczasie mieszając by cebula się nie przypaliła. Dodaję posiekany czosnek, śmietanę i bulion, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę pod pokrywką kolejnych kilka minut. Jeśli śmietana się lekko zwarzy, nie trzeba się tym przejmować.Dodaję posiekany koperek, mieszam. Wyjmuję na chwilę mięso a sos dokładnie blenduję, po czym z powrotem przekładam mięso. Podaję z ryżem lub z ziemniakami z wody.
Składniki na 2 osoby:
400 g. filetów z piersi indyka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 pełna łyżka masła
3 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
1/3 szklanki bulionu lub wody
1 łyżka maki pszennej
świeży koperek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety pokrojone w plastry oprószam sola, pieprzem i mąką, po czym smażę na lekko złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju. Przekładam podsmażone mięso na jedną stronę patelni, a na drugą wrzucam pokrojoną w półplasterki cebulę, oraz dokładam masło. Przykrywam patelnię i smażę na niewielkim ogniu ok. 15 minut, w międzyczasie mieszając by cebula się nie przypaliła. Dodaję posiekany czosnek, śmietanę i bulion, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę pod pokrywką kolejnych kilka minut. Jeśli śmietana się lekko zwarzy, nie trzeba się tym przejmować.Dodaję posiekany koperek, mieszam. Wyjmuję na chwilę mięso a sos dokładnie blenduję, po czym z powrotem przekładam mięso. Podaję z ryżem lub z ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz