Kotlety z kaszą gryczaną, brokułem i marchewką
Pyszne kotlety bezmięsne polecam każdemu, kto ma ochotę na lżejsze posiłki (bo np. przejedliście się na majówkowych grillach?😄). Choć są smażone, to jednak starałam się użyć do ich przygotowania minimum tłuszczu i w efekcie są wyjątkowo delikatne w smaku. Są doskonałe na obiad w domu, lub lunch do pracy.
Szukasz więcej inspiracji na kotlety bez mięsa? Zapraszam po 12 przepisów :)
I dodatkowo jeszcze 6 kolejnych :)
Składniki:
100 g. kaszy gryczanej
1 mały (lub pół dużego) brokuł
2-3 marchewki
1 średniej wielkości cebula
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki curry
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie:
Marchewki, brokuł i kaszę gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie (warzywa i kaszę oddzielnie; kasza powinna być lekko rozgotowana).
Szukasz więcej inspiracji na kotlety bez mięsa? Zapraszam po 12 przepisów :)
I dodatkowo jeszcze 6 kolejnych :)
100 g. kaszy gryczanej
1 mały (lub pół dużego) brokuł
2-3 marchewki
1 średniej wielkości cebula
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki curry
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie:
Marchewki, brokuł i kaszę gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie (warzywa i kaszę oddzielnie; kasza powinna być lekko rozgotowana).
Cebulę drobniutko siekam i podsmażam na łyżce oleju - do zeszklenia.
Ugotowane marchewki ścieram na grubej tarce, brokuł siekam drobno (lub również ścieram), łączę warzywa z przestudzoną kaszą.
Dodaję jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz bułkę tartą - tyle, by dało się formować kulki, ściskając masę między dłońmi.
Uwaga - masa nie jest bardzo ścisła.
Formuję kulki wielkości mandarynki, lekko je spłaszczam by powstały kotlety. Każdy kotlet panieruję w bułce tartej i smażę na niewielkiej ilości oleju z obu stron po 3 minuty, by się zarumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz