Szukaj na blogu

Pyszna cebula duszona ze śmietaną

Chociaż takie połączenie może wydawać się dziwne i nietypowe, to cebula przygotowana w sposób, o którym zaraz opowiem, jest naprawdę bardzo smaczna. A sposób to banalnie prosty, bo cebulkę po prostu udusiłam na niewielkiej ilości oleju, by stała się mięciutka i słodka, po czym poddusiłam jeszcze przez chwilę z gęstą śmietaną. Do tego posiekany koperek - i gotowe. Polecam, spróbujcie!




Składniki:
2-3 duże białe cebule
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta soli
mielony czarny pieprz do smaku
posiekany koperek
1-2 łyżki gęstej śmietany 18% (do zup i sosów)
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję na pół, a potem na dość grube plastry. Pokrojone przekładam na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, odrobinę solę i pod przykryciem na niewielkim ogniu smażę ok. 10 minut. Cebula powinna się zeszklić i zmięknąć. Wtedy dodaję śmietanę, pieprz i posiekany koperek - mieszam i już bez pokrywki podgrzewam przez chwilę. Podaję na gorąco.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger