Szukaj na blogu

Schab duszony z szalotką z nutą cytryny

To bardzo proste, świeże w smaku i w sumie szybkie danie, niewymagające wielu składników. 



Składniki:
0,5 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w ok. 0,5 cm plastry
7-8 dużych szalotek
1-2 ząbki czosnku
kilka liści świeżej bazylii
0,5 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 łyżeczka maki pszennej
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka masła
odrobina wody
Przygotowanie:
Mięso pokrojone na kotlety oprószam solą, pieprzem i mąką, po czym układam na patelni ze średnio rozgrzanym olejem. Podsmażam mięso z obu stron na złoty kolor, po czym dolewam odrobinę wody i duszę schab ok. 10 minut na małym ogniu. Zdejmuję pokrywkę, smażę dalej by odparować płyn; dodaję masło i wrzucam przekrojone wzdłuż szalotki - te również oprószam solą i pieprzem. Ponownie przykrywam patelnię i duszę wszystko ok. 5 minut, by szalotki się zeszkliły i lekko skarmelizowały. Dodaję grubo posiekany czosnek, posiekane w paseczki liście bazylii i startą na drobnej tarce skórkę z cytryny. Jeszcze chwilkę duszę razem.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger