Szukaj na blogu

Szczupak duszony z cebulą

Łatwy sposób na smaczną rybę - u nas to szczupak, uduszony z podsmażoną cebulką, odrobiną tymianku i czosnku.



Składniki:
ok. 1 kg filetów ze szczupaka (lub innej ryby)
2 duże cebule
5-6 łyżek oleju
1 szklanka bulionu (ewentualnie wody)
1 łyżka mąki pszennej
szczypta tymianku
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
Umytą i oczyszczoną rybę kroję na kawałki, każdy oprószam pieprzem i lekko mąką,  po czym smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podsmażoną rybę przekładam do rondla z grubym dnem, a na gorącą patelnię po smażeniu wlewam bulion i chwilę podgrzewam. Płyn przelewam do rondla z rybą. Na oddzielnej (lub umytej) patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażam do zeszklenia pokrojone w piórka cebule, przekładam je do rondla. Dodaję szczyptę tymianku, posiekany ząbek czosnku i liść laurowy, oprószam też całość solą. Duszę na małym ogniu ok. 30 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger