Szukaj na blogu

Polędwiczki w sosie śmietanowym z pieczarkami

Polędwiczki w delikatnym sosie ze słodkiej śmietanki, z pieczarkami, obowiązkową natką pietruszki i odrobiną świeżego masełka. Niebo w gębie!



Składniki na 2 osoby:
1 polędwiczka wieprzowa
1 niewielka cebula
6-8 średniej wielkości, świeżych (białych) pieczarek
150 m. słodkiej śmietanki (30%)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka zimnego masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ostrym nożem pozbywam się białych błonek z polędwiczki, po czym kroję mięso na plastry grubości 1,5 do 2 cm. Rozpłaszczam każdy kawałek dłonią. Obraną cebulę kroję w małą kostkę, umyte pieczarki w cienkie plasterki. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam cebulę i mieszając podsmażam ją do momentu zeszklenia. Zsuwam cebulę na jedną stronę patelni i dokładam pieczarki (odrobinę je solę). Smażę kilka minut, by pieczarki lekko się podsmażyły (bez rumienienia). Zdejmuję pieczarki z cebulą z patelni, pozostawiając olej (najłatwiej to zrobić przechylając patelnię i wyjmując je łopatką). Ponownie ustawiam patelnię na kuchence, by się rozgrzała, i układam wszystkie plastry mięsa. Smażę po 3 minuty z każdej strony, do lekkiego zezłocenia. Z powrotem wrzucam cebulę z pieczarkami, oraz dolewam śmietankę. Dopiero teraz całość oprószam solą i pieprzem. Duszę na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 25 minut. Pod koniec duszenia dodaję posiekaną natkę pietruszki, a przed podaniem - dokładam na patelnię zimne masło, które sprawi że sos się zemulguje i stanie się gładki.


                              

                              

                              


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger