Szukaj na blogu

Żeberka duszone ze śliwkami (na patelni)

W sezonie na śliwki aż się prosi, żeby wykorzystywać je nie tylko do ciast i deserów, zwłaszcza że idealnie komponują się z mięsem. Polecam Wam mój sposób na przepyszne żeberka, uduszone właśnie ze śliwkami, z dodatkiem charakterystycznego w smaku, również nieco śliwkowego sosu Worcester (zawsze mam go pod ręką - jest bardzo przydatny do wielu potraw). Danie jest proste do przygotowania, w zasadzie najważniejsze w nim jest, by odpowiednio wcześniej zamarynować mięso.



Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
8-10 śliwek typu węgierka
1 płaska łyżka soli
świeżo mielony czarny pieprz
1/3 szklanki sosu Worcester
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
woda lub bulion do podlewania
Przygotowanie:
Żeberka dzielę na porcje z 2 kostkami w każdej, przekładami mięso do miski. Obrane cebule kroję w piórka, dorzucam do miski. Śliwki dzielę na połowy (usuwam pestki), również wrzucam do miski. Wlewam sos Worcester, dodaję sól i pieprz do smaku, mieszam dłońmi. Przykrywam szczelnie miskę i odstawiam na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). 
Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, wykładam całą zawartość miski (pozostawiam płyn) i podsmażam do lekkiego zarumienienia się mięsa - z obu stron. Dolewam płyn z miski, zmniejszam ogień, dodaję posiekany czosnek, przykrywam patelnię i duszę do miękkości żeberek, podlewając w razie potrzeby odrobiną wody/bulionu. Doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger