Szukaj na blogu

Gulasz z udek ze śmietanką i ziołami

Smaczna i szybka potrawa z kurczaka - soczyste mięso z udek, w aksamitnym, wyrazistym sosie, z dodatkiem tymianku i cząbru.



Składniki na 2-3 osoby:
ok. 600 g. mięsa z udek kurczaka
3 łyżki oleju
1 spora cebula
2 ziarna ziela angielskiego
po niewielkiej gałązce świeżych ziół -cząbru i tymianku (możecie użyć po szczypcie suszonych)
1 mały ząbek czosnku
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta curry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso oczyszczam z nadmiaru tłuszczu, po czym kroję na spore paski. Cebulę bardzo drobno siekam. Mięso oprószam solą i pieprzem, po czym krótko przesmażam na rozgrzanym oleju - bez rumienienia. Dorzucam pokrojoną cebulę oraz rozgniecione ziarna ziela angielskiego i zioła, mieszam, zmniejszam moc kuchenki i pod przykryciem duszę wszystko 15 minut (kilka razy mieszam). Następnie dolewam śmietankę, dodaję curry i gałkę muszkatołową, oraz wstępnie sól i pieprz, mieszam i dalej pod przykryciem na minimalnej mocy kuchenki duszę 10 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostatecznie doprawiam do smaku.












Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger