Szukaj na blogu

Wytrawne babeczki z jarmużem i łososiem

Nie jest ze mnie żadna fanka babeczek, nie kocham ich i tyle. Zawsze wydają mi się za suche i za mdłe. Jednak te są moim zdaniem wyjątkowe (może dlatego, że są wytrawne).  Klasyczny smak, połączenie łososia z koperkiem, do tego trochę jarmużu i sera - powiem Wam, że wyszły pyszne śniadaniówki! 



Składniki na 6-7 sztuk:
3 jajka
100 ml. słodkiej śmietanki 30 lub 36%
100 g. wędzonego łososia, drobno pokrojonego
3 średniej wielkości liście jarmużu
3 pełne łyżki tartego sera (u mnie gouda) + dodatkowo do posypania przed pieczeniem 
1 łyżka posiekanego koperku
0,5 szklanki mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Umyty jarmuż siekam w malakserze. 
Żółtka miksuję ze śmietanką, rozdrobnionym jarmużem, koperkiem, tartym serem i proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję pieprz. 
Oddzielnie ubijam białka na pianę, przekładam do masy jajecznej. 
Przez sito przesiewam też od razu mąkę i całość delikatnie mieszam. 
Wykładam po pełnej łyżce masy do papilotek (ciut więcej niż połowa papilotki), posypuję tartym serem. 
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 20 minut - sprawdzam patyczkiem. 
Ser powinien się delikatnie zezłocić.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger