Wytrawne babeczki z jarmużem i łososiem
Nie jest ze mnie żadna fanka babeczek, nie kocham ich i tyle. Zawsze wydają mi się za suche i za mdłe. Jednak te są moim zdaniem wyjątkowe (może dlatego, że są wytrawne). Klasyczny smak, połączenie łososia z koperkiem, do tego trochę jarmużu i sera - powiem Wam, że wyszły pyszne śniadaniówki!
Składniki na 6-7 sztuk:
3 jajka
100 ml. słodkiej śmietanki 30 lub 36%
100 g. wędzonego łososia, drobno pokrojonego
3 średniej wielkości liście jarmużu
3 pełne łyżki tartego sera (u mnie gouda) + dodatkowo do posypania przed pieczeniem
1 łyżka posiekanego koperku
0,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Umyty jarmuż siekam w malakserze.
Składniki na 6-7 sztuk:
3 jajka
100 ml. słodkiej śmietanki 30 lub 36%
100 g. wędzonego łososia, drobno pokrojonego
3 średniej wielkości liście jarmużu
3 pełne łyżki tartego sera (u mnie gouda) + dodatkowo do posypania przed pieczeniem
1 łyżka posiekanego koperku
0,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Umyty jarmuż siekam w malakserze.
Żółtka miksuję ze śmietanką, rozdrobnionym jarmużem, koperkiem, tartym serem i proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję pieprz.
Oddzielnie ubijam białka na pianę, przekładam do masy jajecznej.
Przez sito przesiewam też od razu mąkę i całość delikatnie mieszam.
Wykładam po pełnej łyżce masy do papilotek (ciut więcej niż połowa papilotki), posypuję tartym serem.
Wykładam po pełnej łyżce masy do papilotek (ciut więcej niż połowa papilotki), posypuję tartym serem.
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 20 minut - sprawdzam patyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz