Szukaj na blogu

Duszona marchewka (z cebulą i curry)

Wyrazista w smaku, bardzo smaczna marchewka duszona z cebulką i przyprawami. Polecam! 
Jeśli zastanawiacie się, do czego ją podać to podpowiadam. Np. do schabowego :)

Sprawdź też mój przepis na pyszną, słodko-pikantną paprykową marchewkę KLIK, lub bardziej tradycyjnie - na marchewkę z groszkiem KLIK


Składniki:
8-10 średniej wielkości, ładnych marchewek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
mała szczypta cynamonu
0,5 płaskiej łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
ok. 1/3 łyżeczki curry
3-5 łyżek sosu Worcester
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek bulionu lub wody do podlewania w trakcie duszenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchew obieram i myję, po czym kroję na ukośne plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę kroję w piórka. 
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam cebulę i podsmażam ją przez 2-3 minuty, do zeszklenia, po czym dorzucam na patelnię pokrojona marchewkę. Dodaję masło, całość oprószam solą i pieprzem, zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę ok. 10 minut. 
Mieszam w międzyczasie. 
Następnie dolewam kilka łyżek płynu, dodaję curry, wędzoną paprykę, cynamon oraz posiekany czosnek.
Dalej pod przykryciem duszę 10-15 minut, aż marchewka będzie miękka (w razie potrzeby uzupełniam płyn). 
Na koniec dodaję sos Worcester oraz posiekana natkę pietruszki, i już bez pokrywki - mieszając - smażę kilka minut. 
Podaję na ciepło jako dodatek.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger