Szukaj na blogu

Schab pieczony z malinami i cząbrem

Sposób na smaczny schab, zwłaszcza teraz, w czasie kiedy mamy dostęp do świeżych malin. Wymaga czasu na marynowanie, ale poza tym rolada jest bardzo łatwa do przygotowania.



Składniki:
ok. 1,5 kg schabu (ładny, wąski kawałek)
1 niewielka cebula
2,5 płaskiej łyżeczki soli 
0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki suszonego cząbru
2 płaskie łyżki musztardy sarepskiej
garść świeżych malin
Sos:
200 g. świeżych malin
1 łyżka oleju
1 niewielka cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Mięso rozcinam ostrym nożem w ten sposób, by utworzył się płaski kawałek. Oprószam je połową łyżeczki soli, a następnie smaruję po łyżce musztardy (z obu stron). Pozostałą sól mieszam z pieprzem i cząbrem, oraz drobniutko posiekaną cebulą. Mieszankę cebuli z przyprawami wykładam na rozsmarowaną musztardę (trzeba zwrócić uwagę, by była to ta strona mięsa, którą potem zwiniemy do środka), rozkładam też na całej powierzchni maliny. Zwijam roladę, obwiązując ją szczelnie sznurkiem do mięsa. Tak przygotowaną odkładam w szczelnie przykrytym naczyniu do marynowania, najlepiej na całą noc. Piekę w 180 stopniach C. przez 2 godziny (ja piekłam w folii aluminiowej, można upiec mięso w rękawie) Mięso wyjmuję z piekarnika  i odkładam na 5 minut, by odpoczęło przed pokrojeniem.
Sos: na średnio rozgrzany olej wykładam drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dorzucam maliny. Podgrzewam mieszając, aż maliny się rozpadną. Dodaję sos sojowy, a na końcu zimne masło. 
Roladę podaję w plastrach, z porcją sosu malinowego.


                              

                              

                              

                              

                              

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger