Kapusta duszona ze śliwkami, suszonymi grzybami i pomidorami
Wczoraj robiłam bigos, trochę na zapas, do słoików, i został mi z tego gotowania kawałek główki białej kapusty. Znalazłam na ten kawałek pomysł, zresztą również jako zapasowe danie do słoika - udusiłam kapuchę ze sporą ilością suszonych grzybów i cebuli, do tego śliwki, domowy przecier pomidorowy i dużo aromatycznych przypraw. Wyszło pysznie!
Składniki:
ok. 500 g. białej kapusty
2 łyżki jasnego sosu sojowego
6-8 ziaren ziela angielskiego, utartych w moździerzu
2 liście laurowe
3/4 szklanki wody
150 g. cebuli
2-3 duże ząbki czosnku
8-10 śliwek (węgierki lub podobne) - lub w zamian 2 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej żeby nie był słodzone)
40 g. suszonych grzybów leśnych, mocno pokruszonych
100 g. koncentratu pomidorowego (jeśli masz przecier, dodaj go więcej)
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę dość drobno szatkuję i przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, pokruszone grzyby i utarte w moździerzu ziele angielskie, również pół łyżeczki soli. Dolewam wodę i sos sojowy, i pod przykryciem, na niewielkim ogniu, zaczynam gotować. W międzyczasie na oleju podsmażam do lekkiego zarumienienia pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażoną, razem z tłuszczem, dodaję do kapusty. Wszystko duszę ok. 40 minut, po czym dodaję pokrojone w kostkę (pozbawione pestek) śliwki, drobno posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy. Duszę jeszcze 15-20 minut, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz