Łopatka duszona z kminkiem i warzywami
Bardzo smaczne mięso w sosie z warzywami, idealne do kaszy. Dodatek kminku nadaje temu gulaszowi przyjemny, lekko ostro- korzenny smak i sprawia , że danie jest bardziej lekkostrawne.
Składniki:
ok. 800 g. mięsa z łopatki, oczyszczonego z nadmiaru tłuszczu
1 duża cebula
1 średniej wielkości marchewka
2 średniej wielkości pietruszki
kawałek selera (wielkości małej mandarynki)
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka kminku
1 łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso kroję na spore plastry (grubości ok. 2 cm, długości 3-5 cm), oprószam z obu stron solą, pieprzem i mąką.
Składniki:
ok. 800 g. mięsa z łopatki, oczyszczonego z nadmiaru tłuszczu
1 duża cebula
1 średniej wielkości marchewka
2 średniej wielkości pietruszki
kawałek selera (wielkości małej mandarynki)
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka kminku
1 łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso kroję na spore plastry (grubości ok. 2 cm, długości 3-5 cm), oprószam z obu stron solą, pieprzem i mąką.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, układam mięso i na mocnym ogniu podsmażam z jednej strony.
Gdy mięso jest zarumienione, przekładam je na drugą stronę, dorzucam pokrojoną w grubą kostkę cebulę i przykrywam patelnię.
Zmniejszam moc palnika.
W międzyczasie obieram i kroję warzywa (marchew, pietruszka i seler) na dowolne, niezbyt duże kawałki, po czym dorzucam je również na patelnię.
Dodaję kminek i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia dodaję grubo posiekany czosnek.
Doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz