Omlet z cukinią i szczypiorkiem
Lubię w wolnej chwili oglądać w sieci street food z różnych stron świata; wczoraj utknęłam w kuchni azjatyckiej, i podobne omlety, w ogromnych rozmiarach, są tam niezwykle popularne. Ja też chętnie już od kilku lat od czasu do czasu sobie te pyszności serwuję. Przygotowanie nie jest trudne, wymaga jedynie troszkę wprawy. A nawet jeśli nie wyjdzie Ci taki równy rulon, to smak i tak pozostanie tak samo pyszny!
Składniki:
4 średniej wielkości jajka
pół niewielkiej cukinii
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 mała czerwona cebula
szczypta soli i pieprzu do smaku
2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wbijam do miski, dokładnie roztrzepuję rózgą ze szczyptą soli i pieprzu.
Składniki:
4 średniej wielkości jajka
pół niewielkiej cukinii
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 mała czerwona cebula
szczypta soli i pieprzu do smaku
2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wbijam do miski, dokładnie roztrzepuję rózgą ze szczyptą soli i pieprzu.
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę, cukinię na cienkie plasterki, a potem w paseczki.
Razem z posiekanym szczypiorkiem wrzucam wszystko do masy jajecznej, dokładnie mieszam.
Rozgrzewam dość mocno patelnię z olejem (u mnie średnica 28 cm), wlewam połowę masy i rozprowadzam ją na całej powierzchni patelni, jak naleśnika.
Rozgrzewam dość mocno patelnię z olejem (u mnie średnica 28 cm), wlewam połowę masy i rozprowadzam ją na całej powierzchni patelni, jak naleśnika.
Smażę przez minutę, a potem, pomagając sobie łopatką, zaczynam zwijać omleta z jednej strony.
Po każdym zwinięciu czekam ok. 30 sekund, by się ładnie zesmażył.
Gdy omlet jest zwinięty 1/3, dolewam połowę z pozostałej masy, ponownie ją rozprowadzam, i powtarzam czynności.
Na końcu wlewam pozostałą część.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz