Szukaj na blogu

Omlet z cukinią i szczypiorkiem

Lubię w wolnej chwili oglądać w sieci street food z różnych stron świata; wczoraj utknęłam w kuchni azjatyckiej, i podobne omlety, w ogromnych rozmiarach, są tam niezwykle popularne. Ja też chętnie już od kilku lat od czasu do czasu sobie te pyszności serwuję. Przygotowanie nie jest trudne, wymaga jedynie troszkę wprawy. A nawet jeśli nie wyjdzie Ci taki równy rulon, to smak i tak pozostanie tak samo pyszny!




Składniki:
4 średniej wielkości jajka
pół niewielkiej cukinii
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 mała czerwona cebula
szczypta soli i pieprzu do smaku
2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wbijam do miski, dokładnie roztrzepuję rózgą ze szczyptą soli i pieprzu. Obraną cebulę kroję w drobną kostkę, cukinię na cienkie plasterki, a potem w paseczki. Razem z posiekanym szczypiorkiem wrzucam wszystko do masy jajecznej, dokładnie mieszam. 
Rozgrzewam dość mocno patelnię z olejem (u mnie średnica 28 cm), wlewam połowę masy i rozprowadzam ją na całej powierzchni patelni, jak naleśnika. Smażę przez minutę, a potem, pomagając sobie łopatką, zaczynam zwijać omleta z jednej strony. Po każdym zwinięciu czekam ok. 30 sekund, by się ładnie zesmażył. Gdy omlet jest zwinięty  1/3, dolewam połowę z pozostałej masy, ponownie ją rozprowadzam, i powtarzam czynności. Na końcu wlewam pozostałą część. Zwinięty do końca omlet smażę jeszcze po 30 sekund z każdej strony.
Przed podaniem, jeszcze gorący, ostrożnie kroję na plastry grubości 1,5-2 cm. 









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger