Sałatka z grillowaną cukinią, papryką i fetą
Tę przepyszną sałatkę przygotowuję na patelni grillowej, ale możesz wykorzystać również zwykłą patelnię. Podaję ją zazwyczaj na ciepło, bo wtedy jest najlepsza!
Składniki:
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
8-10 plastrów średniej wielkości cukinii grubości trochę ponad pół cm (dobrze, żeby nie miała dużych pestek)
sałata lodowa
czerwona cebula
ser feta
natka pietruszki
olej
sól ziołowa/sól i pieprz
Sos do sałatki:
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka musztardy miodowej
5 łyżek oleju
10 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli/soli ziołowej
Przygotowanie:
Sos: w małym, zakręcanym słoiczku umieszczam sok z cytryny, musztardę miodową, sól i wodę, po zakręceniu mocno potrząsam, by się wszystko połączyło. Dolewam olej, jeszcze raz potrząsam - powinna powstać gładka emulsja.
Sałatka: papryki oczyszczam, kroję na paski. Plastry cukinii i pokrojoną paprykę oprószam solą ziołową/solą i pieprzem. mieszam. Patelnię grillową smaruję pędzelkiem olejem (niewielka ilość), po czym mocno ją rozgrzewam i układam paski papryki. Smażę, nie mieszając, by pozostał charakterystyczny wzór, 8-10 minut z jednej strony, po czym je odwracam, i smażę jeszcze kilka minut. Plastry cukinii smażę podobnie, ale krócej - powinny stać się szkliste (6-8 minut). Podsmażone warzywa pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Składanie sałatki: na płaskim talerzu rozkładam posiekaną lub porwaną w palcach sałatę, na nią wykładam ciepłe warzywa, posypuję pokrojonym w kostkę serem, pokrojoną w cieniutkie plasterki (i podzieloną na obręcze) cebulą, oraz posiekaną natką pietruszki. Polewam sosem.
Składniki:
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
8-10 plastrów średniej wielkości cukinii grubości trochę ponad pół cm (dobrze, żeby nie miała dużych pestek)
sałata lodowa
czerwona cebula
ser feta
natka pietruszki
olej
sól ziołowa/sól i pieprz
Sos do sałatki:
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka musztardy miodowej
5 łyżek oleju
10 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli/soli ziołowej
Przygotowanie:
Sos: w małym, zakręcanym słoiczku umieszczam sok z cytryny, musztardę miodową, sól i wodę, po zakręceniu mocno potrząsam, by się wszystko połączyło. Dolewam olej, jeszcze raz potrząsam - powinna powstać gładka emulsja.
Sałatka: papryki oczyszczam, kroję na paski. Plastry cukinii i pokrojoną paprykę oprószam solą ziołową/solą i pieprzem. mieszam. Patelnię grillową smaruję pędzelkiem olejem (niewielka ilość), po czym mocno ją rozgrzewam i układam paski papryki. Smażę, nie mieszając, by pozostał charakterystyczny wzór, 8-10 minut z jednej strony, po czym je odwracam, i smażę jeszcze kilka minut. Plastry cukinii smażę podobnie, ale krócej - powinny stać się szkliste (6-8 minut). Podsmażone warzywa pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Składanie sałatki: na płaskim talerzu rozkładam posiekaną lub porwaną w palcach sałatę, na nią wykładam ciepłe warzywa, posypuję pokrojonym w kostkę serem, pokrojoną w cieniutkie plasterki (i podzieloną na obręcze) cebulą, oraz posiekaną natką pietruszki. Polewam sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz