Marchewka w lekkim sosie musztardowym z ziołami
Dziś polecam Ci łatwy i pyszny dodatek do obiadu - taką marchewkę możesz podać do fileta z drobiu, albo ryby; razem wszystko będzie smakowało wspaniale!
Składniki (porcja na 2 osoby):
300 g. marchewki
300 g. marchewki
1 mała cebula (30-40 g)
1 łyżeczka masła
po 1 łyżce posiekanych: natki pietruszki, koperku, bazylii
0,5 szklanki mleka
1 żółtko (z dużego jaja)
1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obieram marchewki i kroję je w kostkę ok. 0,5 cm. Obraną cebulę również kroję w drobną kostkę. Pokrojoną marchewkę razem z masłem przekładam do naczynia z grubym dnem, odrobinę oprószam solą i przykrywam. Na niewielkim ogniu podsmażam 12-15 minut, mieszając - marchewka powinna zmięknąć, wtedy dokładam pokrojoną cebulę i dalej pod przykryciem duszę jeszcze 5 minut.
W międzyczasie siekam zioła, i w miseczce rózgą mieszam mleko, żółtko i musztardę. Zioła dodaję do podduszonej marchewki, wlewam sos i już bez przykrycia, mieszając, podgrzewam na małym ogniu. Sos zacznie gęstnieć, wtedy doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Podaję na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz