Pieczony kurczak z warzywami z nutą wędzonki
Pyszny kurczak, upieczony wraz z warzywami (czyli to danie jednogarnkowe)
w rękawie do pieczenia. Jest soczysty, pięknie pachnie i przyjemnie smakuje lekką nutą wędzonki.
Składniki na 2 osoby:
ok. 700 g. kurczaka (u mnie 5 kawałków)
1 płaska łyżeczka wędzonej soli morskiej (jeśli jest gruba, trzeba rozetrzeć ją w moździerzu)
1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2-3 ziemniaki
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka nacieram mieszanką przypraw, najlepiej na noc przed pieczeniem.
Warzywa obieram i kroję na dowolne kawałki,oprószam je solą i pieprzem, po czym umieszczam razem z przyprawionym mięsem w rękawie do pieczenia. Piekę przez 60-70 minut w temperaturze 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
w rękawie do pieczenia. Jest soczysty, pięknie pachnie i przyjemnie smakuje lekką nutą wędzonki.
Składniki na 2 osoby:
ok. 700 g. kurczaka (u mnie 5 kawałków)
1 płaska łyżeczka wędzonej soli morskiej (jeśli jest gruba, trzeba rozetrzeć ją w moździerzu)
1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2-3 ziemniaki
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka nacieram mieszanką przypraw, najlepiej na noc przed pieczeniem.
Warzywa obieram i kroję na dowolne kawałki,oprószam je solą i pieprzem, po czym umieszczam razem z przyprawionym mięsem w rękawie do pieczenia. Piekę przez 60-70 minut w temperaturze 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz