Dietetyczne kotlety z kurczaka
Pyszne, pieczone, dietetyczne kotlety z kurczaka. Przygotowałam je dziś zamiast tradycyjnych, smażonych. Zamiast panierki z jajka i bułki tartej - kefir i płatki owsiane. Aromatyczne przyprawy i świeża szałwia dodały im cudownego smaku. To idealna propozycja dla osób, które liczą kalorie. Tak przygotowane kotlety podałam z ziemniakami, surówką z młodej kapusty i mizerią, również z kefirem.
Składniki (porcja na 2 osoby):
2 małe filety z piersi kurczaka, po ok. 150 g każdy
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki mieszanki curry
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
0,5 szklanki kefiru naturalnego (może być maślanka)
4 łyżki płatków owsianych, z odrobiną soli ziołowej
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: świeża szałwia, natka pietruszki, tymianek
Przygotowanie:
Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem, po czym doprawiam z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i curry.
Maślankę wlewam do głębokiego talerza.
Płatki owsiane rozcieram w moździerzu lub pulsacyjnie w malakserze, by je rozdrobnić (jednak powinny zostać w drobnych kawałkach)
Przyprawione kotlety panieruję w kefirze, a potem w płatkach owsianych.
Kotlety układam na blasze wyłożonej papierem, polanym dwoma łyżkami oliwy, dokładam zioła. z góry kotlety polewam pozostałą oliwą.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30-35 minut, pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grilla, by kotlety się ładnie zarumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz