Szukaj na blogu

Zapiekanka makaronowa z warzywami i oscypkiem

Kiedy nie masz pomysłu na obiad, zrób zapiekankę makaronową :) 

Chyba zawsze znajdzie się w lodówce coś, co można do niej wykorzystać - mogą to być warzywa; albo wędliny, czy grzyby. Przyda się też jakiś ser, jajka i mleko. 




Składniki (porcja na 3-4 osoby):

400 g makaronu, u mnie muszelki 

150 g tartego żółtego sera plus garść do posypania zapiekanki 

1 oscypek (ok. 120 g)

2 niewielkie marchewki

1 mała pietruszka

1 średnia cebula

1 niewielka cukinia

kilka pieczarek

3 ząbki czosnku

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

kilka pomidorków koktajlowych

do smaku: sól i pieprz

pół szklanki mleka

4-5 jajek

100 g wędzonego boczku w plastrach (nie jest konieczny)

masło lub olej do posmarowania formy i do smażenia

bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:

Makaron gotujęw osolonej wodzie do miękkości, odcedzam i studzę.

Warzywa obieram i kroję w drobniutką kostkę lub ścieram na tarce z grubymi oczkami.

Rozgrzewam olej na patelni, i wrzucam cebulę. Smażę ją kilka minut, po czym dodaję marchewkę i pietruszkę, lekko wszystko solę i podsmażam przez ok. 5 minut. Następnie dodaję cuknię (pokrojoną ze skórką) i pieczarki. Wszystko smażę kolejnych 5 minut, po czym dodaję posiekany czosnek, przykrywam patelnię i smażę na małym ogniu 10 minut.

Warzywa zostawiam na 15 minut do przestygnięcia, dodaję drobno posiekany oscypek i natkę pietruszki. 

Podsmażone warzywa mieszam z ugotowanym makaronem, startym żółtym serem, mlekiem i jajkami. Doprawiam wszystko solą i pieprzem.

Formę do pieczenia natłuszczam i posypuję bułką tartą.

Dno formy wykładam boczkiem.

Na boczek wykładam makaron z warzywami i serem.

Na górze rozkładam przekrojone na pół pomidorki, wszystko posypuję serem.

Formę wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger