Kapusta kiszona duszona z porem i pieczarkami
Duszoną kapustę bardzo chętnie jemy jesienią i zimą - mąż tak ją lubi, że chyba jadłby bez narzekania i co drugi dzień. Tak przygotowana kapusta oprócz tego, że fantastycznie smakuje jako główne danie albo dodatek, bardzo sprawdza się również w roli farszu: do pierogów, krokietów czy naleśników.
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
400 g kiszonej kapusty
400 g pieczarek
1 średnia cebula
1 spory por (jasnozielona i biała część, bez ciemnozielonych liści)
kilka łyżek oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
ok. 3/4 szklanki wody do poodlewania w trakcie duszenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję na pół, i jeszcze raz na pół, po czym krojęw plasterki.
Pora przekrajam wzdłuż na pół, a potem kroję na cienkie plasterki.
Pieczarki również kroję na cienkie plasterki.
Kapustę lekko siekam.
Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju i wrzucam pokrojoną cebulę, oprószam ją lekko solą. Podsmażam kilka minut, aż się zeszkli i wtedy dodaję pora. Przykrywam patelnię i podsmażam 5-6 minut.
Podsmażoone warzywa zdejmuję z patelni, a na nią wrzucam pokrojone pieczarki, dodaję też 2 łyżki oleju. Lekko je solę i bez przykrywaki smażę do odparowania wody i lekkiego zezłocenia.
Pieczarki również zdejmuję z patelni.
Kapustę wrzucam na patelnię (wystarczy tłuszcz po pieczarkach) i na dość mocnym ogniu, mieszając, smażę ok. 5 minut, by się lekko zarumieniła.
Do podsmażonej kapusty z powrotem przekładam cebulę z porem oraz pieczarki, dolewam też połowę wody.
Wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę ąż kapusta będzie zupełnie miękka. W międzyczasie uupełniam jeszcze wodą.
Na koniec doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz