Szukaj na blogu

Kapusta kiszona duszona z porem i pieczarkami

Duszoną kapustę bardzo chętnie jemy jesienią i zimą - mąż tak ją lubi, że chyba jadłby bez narzekania i co drugi dzień. Tak przygotowana kapusta oprócz tego, że fantastycznie smakuje jako główne danie albo dodatek, bardzo sprawdza się również w roli farszu: do pierogów, krokietów czy naleśników.


Składniki (porcja na 2-3 osoby):

400 g kiszonej kapusty

400 g pieczarek

1 średnia cebula

1 spory por (jasnozielona i biała część, bez ciemnozielonych liści)

kilka łyżek oleju do smażenia

sól i pieprz do smaku

ok. 3/4 szklanki wody do poodlewania w trakcie duszenia

Przygotowanie:

Obraną cebulę kroję na pół, i jeszcze raz na pół, po czym krojęw plasterki.

Pora przekrajam wzdłuż na pół, a potem kroję na cienkie plasterki.

Pieczarki również kroję na cienkie plasterki. 

Kapustę lekko siekam.

Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju i wrzucam pokrojoną cebulę, oprószam ją lekko solą. Podsmażam kilka minut, aż się zeszkli i wtedy dodaję pora. Przykrywam patelnię i podsmażam 5-6 minut.

Podsmażoone warzywa zdejmuję z patelni, a na nią wrzucam pokrojone pieczarki, dodaję też 2 łyżki oleju. Lekko je solę i bez przykrywaki smażę do odparowania wody i lekkiego zezłocenia.

Pieczarki również zdejmuję z patelni.

Kapustę wrzucam na patelnię (wystarczy tłuszcz po pieczarkach) i na dość mocnym  ogniu, mieszając, smażę ok. 5 minut, by się lekko zarumieniła.

Do podsmażonej kapusty z powrotem przekładam cebulę z porem oraz pieczarki, dolewam też połowę wody. 

Wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę ąż kapusta będzie zupełnie miękka. W międzyczasie uupełniam jeszcze wodą.

Na koniec doprawiam do smaku.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger