Szukaj na blogu

Kremowa zupa z ziemniaków

Zupa z ziemniaków jest wprost idealna na chłodne, jesienne dni. Rozgrzeje i nasyci, i rewelacyjnie smakuje!

Składniki na ok. 1,5 litra zupy:

1 litr wody

2 liście laurowe

5-6 ziaren angielskich 

4-5 łyżek oleju

1 średniej wielkości marchew, starta na tarce z grubymi oczkami 

1 średniej wielkości pietruszka, starta na grubej tarce

niewielki kawałek selera, również starty

5-6 średniej wielkości ziemniaków

2 ząbki czosnku

2-3 plastry sera cheddar (może też być np. kostka serka topionego)

1 średniej wielkości cebula

kawałek wędzonego boczku (70-100 g), ewentualnie wędzonej kiełbasy lub szynki 

pół płaskiej łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego majeranku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do garnka wlewam wodę, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, zaczynam gotować (pod przykryciem).

Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam starte: marchewkę, pietruszkę i seler. Mieszając podsmażam warzywa przez 3-4 minuty, po czym przekładam je do garnka z wodą, starając się zostawić tłuszcz na patelni.

Obieram ziemniaki i kroję je w drobną kostkę - przekładam je na patelnię z pozostałym olejem, lekko oprószam solą i podsmażam mieszając, aż się lekko zarumienią.

Wtedy razem z tłuszczem przekładam ziemniaki do garnka.

Wstępnie doprawiam zupę solą i pieprzem, i gotuję do miękkości ziemniaków.

Blenduję wszystko do uzyskania gładkiego kremu.

Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz suszone zioła.

Dodaję ser, mieszam do jego rozpuszczenia.

W międzyczasie drobniutko kroję wędzony boczek i cebulę. Podsmażam razem, aż boczek się wytopi.

Wszystko przekładam do zupy.

Doprawiam ją ostatecznie do smaku solą i pieprzem.

Na końcu dodaję posiekaną natkę pietruszki.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger