Kremowa zupa z ziemniaków
Zupa z ziemniaków jest wprost idealna na chłodne, jesienne dni. Rozgrzeje i nasyci, i rewelacyjnie smakuje!
Składniki na ok. 1,5 litra zupy:
1 litr wody
2 liście laurowe
5-6 ziaren angielskich
4-5 łyżek oleju
1 średniej wielkości marchew, starta na tarce z grubymi oczkami
1 średniej wielkości pietruszka, starta na grubej tarce
niewielki kawałek selera, również starty
5-6 średniej wielkości ziemniaków
2 ząbki czosnku
2-3 plastry sera cheddar (może też być np. kostka serka topionego)
1 średniej wielkości cebula
kawałek wędzonego boczku (70-100 g), ewentualnie wędzonej kiełbasy lub szynki
pół płaskiej łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, zaczynam gotować (pod przykryciem).
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam starte: marchewkę, pietruszkę i seler. Mieszając podsmażam warzywa przez 3-4 minuty, po czym przekładam je do garnka z wodą, starając się zostawić tłuszcz na patelni.
Obieram ziemniaki i kroję je w drobną kostkę - przekładam je na patelnię z pozostałym olejem, lekko oprószam solą i podsmażam mieszając, aż się lekko zarumienią.
Wtedy razem z tłuszczem przekładam ziemniaki do garnka.
Wstępnie doprawiam zupę solą i pieprzem, i gotuję do miękkości ziemniaków.
Blenduję wszystko do uzyskania gładkiego kremu.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz suszone zioła.
Dodaję ser, mieszam do jego rozpuszczenia.
W międzyczasie drobniutko kroję wędzony boczek i cebulę. Podsmażam razem, aż boczek się wytopi.
Wszystko przekładam do zupy.
Doprawiam ją ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Na końcu dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz