Pasta z tuńczyka z serem i ogórkiem
Mąż podsumował, że to najlepsza pasta jaką do tej pory zrobiłam, a możesz sobie wyobrazić ile ich było, zważywszy choćby na prawie osiem lat mojego blogowania. Fakt, rzeczywiście dobra! Zapisuję składniki, może i Ty się skusisz?
Składniki:
ok. 250 g tuńczyka w sosie własnym
1 mała, czerwona cebulka
1 niewielki kiszony ogórek
ok. 3 łyżek startego na drobnej tarce sera długodojrzewającego typu cheddar, możesz użyć też innego zółtego sera (dobrze, żeby był lekko pikantny). Najczęściej używam sera z Lidla (polecam, bo używam go od lat) - pod przepisem wklejam zdjęcie. Używam go też do zup i sosów :)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1-2 łyżki majonezu
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączam na sicie - nie do końca, żeby nie był za suchy.
Przekładam go do miski.
Bardzo drobno kroję ogórka (u mnie ze skórką) i cebulkę. Dodaję je razem z olejem, majonezem i startym serem do tuńczyka i dokładnie ugniatam widelcem, aż powstanie pasta. Dodaję drobno posiekany szczypiorek, doprawiam solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz