Schab w złotym sosie
Plastry schabu duszone w przepysznym, wyrazistym sosie z pieczarkami i papryką to niedrogi i niewymagający obiad.
Składniki (porcja dla 2-3 osób):
350-400 g schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry ok. 1 cm
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 średniej wielkości żółta papryka
1 średniej wielkości cebula
5-6 średnich pieczarek
1 duży ząbek czosnku
1 szklanka wody
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka curry
2 pełne łyżeczki musztardy miodowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Plastry schabu opróśzam solą i pieprzem, po czym obtaczam w mące.
Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam plastry schabu z obu stron, na złocisty kolor.
Podsmażone mięso zdejmuję z patelni.
Na patelnie z pozstałym po smażeniu mięsa olejem wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, lekko oprószam ją solą i pod przykryciem smażę 5 minut. Następnie dokładam pokrojone w kostkę pieczarki. Przykrywam patelnię i smażę kolejnych 5 minut. Następnie dodaję paprykę - również pokrojoną w kostkę i również smażę przez 5 minut.
Przekładam z powrotem na patelnię podsmażone mięso, dolewam wodę, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Duszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
W międzyczasie w miseczce mieszam musztardę z curry, dolewam do niej kilka łyżek gorącego płynu w patelni, i mieszam. Zawiesinę przekładam na patelnię, mieszam w całością.
Duszę na minimalnym ogniu jeszcze 10-15 minut, w międzyczasie dolewając mleko.
Na końcu doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem, dodaję też posiekaną natkę pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz