Szukaj na blogu

Schab w złotym sosie

Plastry schabu duszone w przepysznym, wyrazistym sosie z pieczarkami i papryką to niedrogi i niewymagający obiad.

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

350-400 g schabu wieorzowego, pokrojonego w plastry ok. 1 cm

1 łyżka mąki pszennej

3 łyżki oleju

1 średniej wielkości żółta papryka

1 średniej wielkości cebula

5-6 średnich pieczarek

1 duży ząbek czosnku

1 szklanka wody

0,5 szklanki mleka

1 łyżeczka curry

2 pełne łyżeczki musztardy miodowej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Plastry schabu opróśzam solą i pieprzem, po czym obtaczam w mące.

Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam plastry schabu z obu stron, na złocisty kolor.

Podsmażone mięso zdejmuję z patelni.

Na patelnie z pozstałym po smażeniu mięsa olejem wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, lekko oprószam ją solą i pod przykryciem smażę 5 minut. Następnie dokładam pokrojone w kostkę pieczarki. Przykrywam patelnię i smażę kolejnych 5 minut. Następnie dodaję paprykę - również pokrojoną w kostkę i również smażę przez 5 minut.

Przekładam z powrotem na patelnię podsmażone mięso, dolewam wodę, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 

Duszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

W międzyczasie w miseczce mieszam musztardę z curry, dolewam do niej kilka łyżek gorącego płynu w patelni, i mieszam. Zawiesinę przekładam na patelnię, mieszam w całością.

Duszę na minimalnym ogniu jeszcze 10-15 minut, w międzyczasie dolewając mleko.

Na końcu doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem, dodaję też posiekaną natkę pietruszki .


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger