Filet z kurczaka w kremowym sosie z porem
To pyszny, łatwy i szybki obiad - takiego kurczaka w sosie możesz podać zarówno z ziemniakami, jak z makaronem, ryżem, czy kaszą. Sos jest bardzo kremowy i gładki, i smakuje naprawdę wyjątkowo. Przygotowałam go z mlekiem i żółtkami.
A przygotowanie wszystkiego zajmie Ci jedynie pół godziny!
Składniki (porcja dla 2 osób):
350 g fileta z piersi kurczaka
1 por (część od białej do jasnozielonej, bez ciemnych liści)
1 szklanka mleka
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 żółtka
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka posiekanego koperku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Fileta kroję w niewielką kostkę, podobnie pora.
Mięso oprószam lekko solą i pieprzem, po czym smażę na średnio rozgrzanym oleju do lekkiego zezłocenia z każdej strony.
Do podsmażonego kurczaka dodaję masło, smażę jeszcze przez chwilę, po czym dorzucam pokrojonego pora.
Mieszam, i na małym ogniu pod przykryciem smażę 12-15 minut, do zeszklenia pora.
W międzyczasie mieszam mleko z maką, żółtkami, curry, resztą soli i pieprzem (najlepiej rózgą kuchenną). Do płynu dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Do podduszonego kurczaka z porem wlewam mleko z żółtkami, i podgrzewam na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli okaże się, że jest dla Ciebie zbyt gęsty, możesz dolać jeszcze trochę mleka lub wody. Dodaję posiekany koperek i mieszam.
Ewentualnie doprawiam jeszcze sos do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz