Szukaj na blogu

Filet z kurczaka w kremowym sosie z porem

To pyszny, łatwy i szybki obiad - takiego kurczaka w sosie możesz podać zarówno z ziemniakami, jak z makaronem, ryżem, czy kaszą. Sos jest bardzo kremowy i gładki, i smakuje naprawdę wyjątkowo. Przygotowałam go z mlekiem i żółtkami.

A przygotowanie wszystkiego zajmie Ci jedynie pół godziny! 




Składniki (porcja dla 2 osób):

350 g fileta z piersi kurczaka

1 por (część od białej do jasnozielonej, bez ciemnych liści)

1 szklanka mleka

1 płaska łyżka mąki pszennej

2 żółtka

1 płaska łyżeczka curry

1 płaska łyżeczka soli

pół płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 ząbek czosnku

1 płaska łyżeczka posiekanego koperku 

2 łyżki oleju

1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Fileta kroję w niewielką kostkę, podobnie pora.

Mięso oprószam lekko solą i pieprzem, po czym smażę na średnio rozgrzanym oleju do lekkiego zezłocenia z każdej strony.

Do podsmażonego kurczaka dodaję masło, smażę jeszcze przez chwilę, po czym dorzucam pokrojonego pora.

Mieszam, i na małym ogniu pod przykryciem smażę 12-15 minut, do zeszklenia pora.

W międzyczasie mieszam mleko z maką, żółtkami, curry, resztą soli i pieprzem (najlepiej rózgą kuchenną). Do płynu dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Do podduszonego kurczaka z porem wlewam mleko z żółtkami, i podgrzewam na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli okaże się, że jest dla Ciebie zbyt gęsty, możesz dolać jeszcze trochę mleka lub wody. Dodaję posiekany koperek i mieszam.

Ewentualnie doprawiam jeszcze sos do smaku.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger