Szukaj na blogu

Potrawy wigilijne: gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

Przepyszne gołąbki z farszem z suszonych prawdzików i z kaszy gryczanej smakują rewelacyjnie zarówno podane z sosem grzybowym, czy - jak u mnie - po prostu podsmażone na oleju. 

W moim rodzinnym domu gołąbki nie były co prawda tradycyjną potrawą wigilijną, ale bardzo mi się ta potrawa podoba. Są doskonałe!

Jeśli chcesz sprawdzić moje przepisy na tradycyjną, wigilijną "dwunastkę", zapraszam Cię - zajrzyj tutaj KLIK


Składniki:
1 kapusta na gołąbki
3/4 szklanki kaszy gryczanej
2 spore cebule
30 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
3 łyżki oleju do duszenia
pół średniej marchewki
2 liście laurowe
kilka suszonych grzybów leśnych 
woda po moczeniu grzybów do duszenia

Przygotowanie:
Zaczynam od kapusty - gotuję ją w dużym garnku, zdejmując w miarę gotowania zewnęrzne liście; lub przez kilkanaście minut gotuję na najwyższej mocy w mikrofalówce.
Farsz:
Grzyby zalewam ok. 2 szklankami gorącej wody, przykrywam i odstawiam na 15 minut.
Gotuję prawie do miękkości kaszę gryczaną w osolonej wodzie, po czym ewentualnie dokładnie ją odcedzam na sicie.
Obrane cebule kroję na drobną kostkę i podsmażam na oleju do zeszklenia.
Podsmażoną cebulę przekładam do ugotowanej kaszy.
Wyjmuję namoczone grzyby (wodę zostawiam) i siekam je drobniutko, dodaję do kaszy z cebulą.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
Dolewam kilka łyżek wody po moczeniu grzybów.
Dokładnie wszystko mieszam, i dość mocno doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaję jajko i ponownie dokładnie wszystko mieszam.

Gołąbki:
Z ugotowanych liści ścinam ostrym nożem twardy nerw (z zewnątrz liścia).
Nakładam po czubatej łyżce farszczu i zwijam gołąbki.
Przygotowane gołąbki układam na dnie płaskiego naczynia lub na dużej patelni - wcześniej na dno wlewam kilka łyżek oleju.
Dodaję pokrojoną w plasterki marchew (wcześniej obraną), liście laurowe oraz kilka suszonych grzybów.
Wlewam połowę wody po moczeniu grzybów.
Wszystko lekko posypuję z góry solą i pieprzem.
Przykrywam naczynie i na średnim ogniu duszę, w miarę potrzeby podlewająć wodą po moczeniu grzybów, aż kapusta będzie miękka.

Gołąbki podaję podsmażone, lub z sosem grzybowym.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger