Szukaj na blogu

Kluseczki ziemniaczane z brokułem

Myślałam dziś nad piątkowym obiadem, i wymyśliłam że zrobię kluseczki z ziemniaków, a że miałam kawałek brokuła, również go do nich dodałam.

Były przepyszne - bardzo delikatne i bardzo smaczne, zwłaszcza z bułką tartą lekko zrumienioną z masełkiem. Tani, domowy obiadek!


Składniki (porcja na 3 osoby):

500 g ziemniaków (waga po obraniu)

200 g różyczek brokuła 

1 duży ząbek czosnku

po 1 dużej łyżce posiekanych: koperku i natki pietruszki

1 jajko

ok. 3/4 szklanki mąki pszennej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

mąka pszenna do podsypywania

Przygotowanie:

Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie.

Obrane ziemniaki kroję na kawałki i gotuję do miekkości w osolonej wodzie.

Gorące warzywa, dokładnie odsączone z wody przekładam do miski i od razu dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę.

Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekane ziołą i dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Przykrywam i odstawiam do przestudzenia.

Gdy masa jest już chłodna, dzielę ją w misce nożem na 4 częsci, jak u mnie na zdjęciu.

Jedną część wyjmuję, a w wolne miejsce wsypuję tyle mąk pszennej, by je wypełniła zamiast ziemniaków. Przekładam z powrotem wyjąte ziemniaki, dodaję jajko i krótko mieszam łyżką - tylko do połączenia. Dodaję mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko mieszam.

Długie mieszanie spowoduje, że ciasto zacznie się robić rzadkie, i trzeba będzie dosypać dużo więćej mąki - w efekcie kluski będą twarde.

W międzyczasie zagotowuję sporą ilość wody z solą - najlepiej w dużym i szerokim garnku.

Gdy woda się gotuje, oddzielam niewielkie części ciastai  na podsypanym mąką blacie formuję wałeczki grube na ok. 3-4 cm. Odcinam nożem kluseczki i wrzucam do gotującej wody.

Kluski gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia. wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam na natłuszczony olejem talerz, żeby się nie sklejały.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger