Kluseczki ziemniaczane z brokułem
Myślałam dziś nad piątkowym obiadem, i wymyśliłam że zrobię kluseczki z ziemniaków, a że miałam kawałek brokuła, również go do nich dodałam.
Były przepyszne - bardzo delikatne i bardzo smaczne, zwłaszcza z bułką tartą lekko zrumienioną z masełkiem. Tani, domowy obiadek!
Składniki (porcja na 3 osoby):
500 g ziemniaków (waga po obraniu)
200 g różyczek brokuła
1 duży ząbek czosnku
po 1 dużej łyżce posiekanych: koperku i natki pietruszki
1 jajko
ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypywania
Przygotowanie:
Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Obrane ziemniaki kroję na kawałki i gotuję do miekkości w osolonej wodzie.
Gorące warzywa, dokładnie odsączone z wody przekładam do miski i od razu dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę.
Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekane ziołą i dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Przykrywam i odstawiam do przestudzenia.
Gdy masa jest już chłodna, dzielę ją w misce nożem na 4 częsci, jak u mnie na zdjęciu.
Jedną część wyjmuję, a w wolne miejsce wsypuję tyle mąk pszennej, by je wypełniła zamiast ziemniaków. Przekładam z powrotem wyjąte ziemniaki, dodaję jajko i krótko mieszam łyżką - tylko do połączenia. Dodaję mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko mieszam.
Długie mieszanie spowoduje, że ciasto zacznie się robić rzadkie, i trzeba będzie dosypać dużo więćej mąki - w efekcie kluski będą twarde.
W międzyczasie zagotowuję sporą ilość wody z solą - najlepiej w dużym i szerokim garnku.
Gdy woda się gotuje, oddzielam niewielkie części ciastai na podsypanym mąką blacie formuję wałeczki grube na ok. 3-4 cm. Odcinam nożem kluseczki i wrzucam do gotującej wody.
Kluski gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia. wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam na natłuszczony olejem talerz, żeby się nie sklejały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz